ББР представи програмите си за кредитиране на хотели и ресторанти

Feb 07 2022

ББР представи програмите си за кредитиране на хотели и ресторанти

От финансовата институция проведоха срещи с хотелиери и ресторантьори в Златни пясъци 

Българската банка за развитие допълнително е усъвършенствала трите продукта за подпомагане на хотелиери и ресторантьори, така че евтините кредити да са още по-полезни за бизнеса. Това стана ясно по време на срещата, организирана от председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров с представители на туристическия бизнес. На разговорите в Златни пясъци присъства изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев, а от страна на бизнеса бяха представителите на Съюза на хотелиерите Златни пясъци, който е една от 36-тие регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в страната и на Съюза на собствениците за развитие на к.к. Златни пясъци.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари на ББР,  на министъра на туризма Христо Проданов, на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер  и на председателя на Комисията по туризъм в НС Илин Димитров за това, че са намерили най-накрая адекватна помощ за почти фалиралия микро, малък и среден бизнес. Вероятно могат да се променят и по-добри условия, но те ще са за единици, а не за всички представители на хотелите и ресторантите, посочи Щерев. Доволни сме, че схемите най-после ще заработят и че някои от условията се усъвършенствата в интерес на бизнеса, допълни председателят на БХРА.

Програмата за подпомагане на бизнеса е на стойност 40 млн. лв. Хотелиерите могат да кандидатстват за заем на стойност максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите – за 500 000 лева, обясни Георгиев. По евтините заеми е предвиден гратисен период, като той е 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите.

Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, като минималната предвидена лихва е 2,8 на сто, а при липса на достатъчно голямо обезпечение и лошо кредитно досие, този процент ще расте. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, допълни Георгиев.

За евтините кредити ще могат да кандидатстват хотелиери, които са затворили заради Ковид-19, както и ресторанти, които тепърва отварят. Допустими за финансиране са и дружества с просрочени задължения до 90 дни, както и такива, които са били максимум 2 години на оперативна загуба в периода 2018 – 2021 г.

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите Златни пясъци Георги Щерев повдигна въпроса за грантово финансиране на проекти за изграждане и инсталиране на алтернативни източници на енергия. ББР вече предлага такъв продукт, но за разлика от практиката в европейските държави, той е за заемни средства, а не за безвъзмездни средства. Затова според Щерев държавата трябва да се помисли за вариант за грантово финансиране, като поне 50 на сто от стойността на заемите, които ББР отпуска, да бъде безвъзмезден. В Западна Европа този процент е около 70%. Трябва да се помисли и за вариант част от тези средства впоследствие да бъдат опростени със задна дата, за да бъде българския бизнес равнопоставен на конкурентите си в Европа, посочи председателят на БХРА.

ББР вече финансира проекти за изграждане на соларни паркове с мощност до 1 MW/p, като отпуска до 95 на сто от необходимите средства за централите, а заемите са за срок от 15 години.

Подобна среща предстои да се проведе днес  и с представителите на туристическия бизнес в Слънчев бряг.