И велинградските хотелиери и ресторантьори на протест с жълти жилетки

Jan 23 2020

И велинградските хотелиери и ресторантьори на протест с жълти жилетки

Велинградските  хотелиери и ресторантьори, членове на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“  ще се включат в националния протест на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Като член на БХРА, Сдружението застава зад исканията, формулирани в декларацията, която бе внесена в Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на туризма.

В декларацията се настоява за осигуряване на благоприятна бизнес среда за туристическата индустрия в страната.

Основните искания са свързани с намаляване на ДДС за храните и за сектора на общественото хранене и развлечение на 5%,  каквато е практиката в страните членки на Европейския съюз, отлагане на влизане в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми,  отмяна на текстовете в наредбата на НАП, касаещи запечатване на търговски обекти при открити фискални нередности, като крайна репресивна мярка, даване на възможност за отклонение от оборота на търговския обект до 8% с цел регламентиране на бакшишите.

Целта е изсветляване на бизнеса и максимално увеличаване на фискалната събираемост до 100%, намаляване на цените на хранителните стоки и съответно на туристическия продукт, повишаване на работните заплати и спряване с острия кадрови проблем в сектора, както и повишаване на конкурентноспособноста на българската туристическа индустрия спрямо съседни на нас държави.

Стачната  готовност е от 25-ти  до 28-ми януари 2020г., като началото ще бъде дадено  със символични действия с жълти жилетки и надпис “ПРОТЕСТ”.

Работната група ще поиска среща и с министър председателя Бойко Борисов.

Ако до 28.01.2020г. правителството не предприеме действия по разговори с бранша, относно исканията в ДЕКЛАРАЦИЯТА, ще се пристъпи към ефективни стачни действия.