Д-р Чешмеджиев: „Рехабилитационният център е огромна придобивка за пациентите“

Apr 20 2019

Д-р Чешмеджиев: „Рехабилитационният център е огромна придобивка за пациентите“

Разговарям с д-р Жеко Чешмеджиев, ден след като бе преизбран за управител на МБАЛ –  Велинград ЕООД.

„Поех управлението на болницата преди три години и на третия месец бях готов да се откажа.“, спомня си д-р Чешмеджиев. „Наследих близо 2 млн. лв. дългове към доставчици, апетити за приватизиране, опасност от фалит и окаяно състояние на материалната база.“

Да управляваш Общинска болница е горещ картоф и точно затова на конкурса  няма нито един желаещ, освен д-р Чешмеджиев.

Три години по-късно благодарение на съвместните усилия и с подкрепата на кмета д-р Коев, болницата разполага с чисто нов скенер, чиито параметри са единствени в Пазарджишка област, предстои саниране на цялата сграда, реновирани са голяма част от болничните отделения, привлечени са нови специалисти и се извършват операции с модерна лапароскопска апаратура.

Най-голямата гордост на д-р Чешмеджиев и придобивка за пациентите, обаче е новият рехабилитационен център.

От 1-ви март вече има сключен договор с НЗОК и нуждаещите се могат да извършват процедури, както с направление, така и по ценоразпис, като вече са изготвени и пакети за 5, 7 и 10 дневно лечение.

Процедурите са за три групи заболявания – на опорно-двигателния апарат и след травми, на централната и периферна нервна система и заболявания на дихателната система.

Физиотерапията включва магнитно, светло и електро лечение в пълният им обем, както и лимфодренажна и лазерна терапия.  Водолечението с минерална вода включва тангенторна и перлена вана.

Топлолечение с луга, медицинска козметика, зала за кинезитерапия са само част процедурите, които центърът предлага.

Тук е и единственото място в Пазарджишка област, където ще се извършва екстензионна терапия.

Предстои изграждането на солна стая и минерален басейн, а вече са в ход и ремонтните работи в отделението за лежащо болни.

Прекъсваме разговора, заради преглед на малка пациентка, която е наранила крака си в училище и продължаваме.

„Предстои ни още много работа, а средствата не са достатъчни.“, споделя д-р Чешмеджиев и допълва: „В здравната система има много несъвършенства, които касаят, както правата – така и задълженията на пациентите, но аз съм убеден, че всички хора трябва да получават качествено здравеопазване и усилията ни са насочени в тази посока.“