Кметът на Велинград д-р Костадин Коев с приз за най-устойчиво сътрудничество с местния туристически бранш

Dec 15 2021

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев с приз за най-устойчиво сътрудничество с местния туристически бранш

Д-р Костадин Коев е кмет на община Велинград за втори мандат. Още от началото на своето управление той поставя като приоритет развитието на туризма в община Велинград и доброто сътрудничество между местната власт и туристическия бранш. Създава отдел „Туризъм и реклама”, партнира си успешно с много добре работещия Консултативен съвет по туризъм, който изготвя 4–годишна Стратегия за развитие на туризма и в процеса на нейното изпълнение резултатите не закъсняват.

koev

Доброто взаимодействие между общината и Сдружение на хотелиери и ресторантьори–Велинград и Западни Родопи могат да служат за пример как трябва да се развива една дестинация. Признанието, както от страна на държавните институции, така и от страна на браншовите организации, се изразява в множеството награди, връчени през последните шест години от Министерство на туризма, БХРА, Национален борд по туризъм, АБТТА, медии – предимно за най-добра спа дестинация и избор на туристите. Десетки международни и световни награди през последните години спечелиха и много от велинградските хотели, което е признание за качеството на услугите и доброто отношение към гостите.

 

koev

Община Велинград, която д-р Коев успешно ръководи, посреща целогодишно над 250 000 туристи от всички краища на света, както в луксозните хотели, така и в уютните къщи за гости. Спа столицата на Балканите е пример за успешно справяне на бранша с ковид-кризата. Според данните на ЕСТИ Велинград е най-посещавания български курорт през четирите сезона на 2021 година.

koev

Туризмът е заложен като основен приоритет за развитие още през 1937 година, когато е направена и първата стъпка в тази посока – открит е втория по рода си в Европа минерален плаж. Близо 85 години по-късно курортът се развива. Инвестициите на бизнеса са големи и продуктът, който се предлага е на много високо ниво.

velingrad

Луксозните спа центрове и басейни са захранени изключително с минерална вода и това е един голям плюс за качеството на балнео и спа услугите. Десетките открити минерални басейни и балнеолечебниците също имат огромно значение за жителите и гостите на града. В района на Велинград са съсредоточени 4 геотермални находища – с води с разнообразен химичен състав и лечебни свойства, а водоизточниците са над 70. Всичко това, в комбинация с чистия въздух и прекрасната природа, се нарича здраве, а гостоприемството на родопчани е пословично.

velingrad