Банско – най-добра целогодишна дестинация на 2021 г.

bansko
Dec 14 2021

Банско – най-добра целогодишна дестинация на 2021 г.

Банско е една магическа симбиоза на история, традиции, култура. Старинната архитектура, героичната история, автентичнитя фолклор, вековната култура, съхранените традиции и обичаи, специфичната кухня, невероятният хумор и богатата словесност са своеобразен символ на българщината.

Община Банско обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура и Дъбрашкия дял на Родопите.

Община Банско предлага на своите туристи възможност за практикуване на ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд, ледена пързалка, моторни шейни, АТВ турове, спа туризъм, пешеходни турове, любителски и спортен риболов, международен ловен туризъм, планинско колоездене, пейнтбол, конна езда, оф роуд преходи, рафтинг и каякинг, скално катерене, излети с каруци и фолклорен пикник и др.

Сред музеите и изложбите, които можете да посетите докато сте в Банско са къща музей „Никола Вапцаров”, къща музей „Неофит Рилски”, музей „Велянова къща”, постоянна изложба на Банската иконописна школа, Духовно-исторически център „Св.Паисий Хилендарски”, историко-етнографски комплекс „Радонова къща”, историко-етнографска експозиция -Добринище.

Крепостта от археологически комплекс „Свети Никола” е била с важно стратегическо значение за региона между 3-ти и 17-ти век. Днес освен твърдината можете да разгледате и раннохристиянска базилика с прилежащия към нея некропол.

Крепостта „Ситан кале“ отдавна се е превърнала в един от символите на древната и белязана от достолепие история на Банско. По стратегическото си значение тя е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места от античността до късното средновековие.

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна с вкусните си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най-характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички механи и ресторанти на територията на Община Банско. Местната кухня, основаваща се на стари рецепти и чисти домашно произведените продукти са една от любимите причини на туристите да изберат Банско.

За да се запази уникалността на банските гозби и тяхното приготвяне, местни ресторантьори учредиха организация Задруга на банските механджии – „Уникално Банско”. Всички механи, членуващи в „Уникално Банско“, представят типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства.

Наричат Банско „Фестивалната перла на Балканите”. Един от утвърдените вече ежегодни фестивали е Банско Джаз Фестивал. Фестивалната визия на града е обогатена с още много други фестивали, изложения, концерти и международни спортни събития. Такива са: Банско филм фест, Банско опера фест, Балетен фестивал, Пирински рок вечери, Културни вечери „Традиции и изкуство”, Дни на българското кино, Фолклорен фестивал, Лятна оперна вечер на открито, Банско номад фест, Панаир на занаятите, Седмица на ръчното и традиционно изкуство, Лятна филмомания под звездите, Кулинарен празник „Уникално Банско”, детски фестивал „Утринна звезда”, „Добринишко лято”, международен ултра маратон „Пирин Ултра”, състезания по планинско бягане и колоездене Пирин Рън, Three mountains hard enduro (състезание по екстремно каране на мотори), парад на ретро автомобили и др.

banskoБанско е и сред най-добрите ски курорти не само в България, но и на Балканите.  Избран е за Зимна столица на Балканите и е осемкратен носител на приза на Академията на световните ски награди за най-добър зимен курорт в България.

Ултра модерната ски зона се отличава с широка гама от ски писти, предлага прекрасни условия за ски и чист сняг, заедно с различни приключенски зимни занимания и активности, като ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд, нощно каране. За почитателите на екстремните зимни спортове е изграден Фън – парк. Има съоражения за Халф-пайп и парапланери. През деня или след залеза на слънцето всеки посетил Банско може да се разходи в планината и с моторна шейна по специално обособените за това маршрути. Разработени са разнообразни атрактивни маршрути, показващи цялата красота и величие на зимен Пирин. В Банско през зимата отваря врати и втората по големина в България ледена пързалка.

За да предоставят перфектни писти през зимния сезон работят 260 оръдия за производство на технологичен сняг, покриващи около 90 % от територията на ски центъра. Уникален 15 км ски път, подходящ за средно напреднали скиори и  сноубордисти, покрит от машини за сняг и осветен, свързва най-голямата ски писта с града.

Банско организира по перфектен начин повече от 10 старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини и вече има изградено име, като част от семейството на курортите, които са домакини на кръгове от Световната купа. И през 2021 г. Банско за пореден път прие стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже и беше домакин на Световно младежко първенство по алпийски ски.

За летните месеци Бъндеришка поляна разполага с развлекателен комплекс, който включва стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги, батути и 400 метрова водна пързалка – най-дългата в Европа.

Банско е общината, която включва в границите си най-големи територии от Национален парк „Пирин”, в това число 2 природни резервата, 1 защитена местност, 13 исторически места, 11 природни забележителности, 2 пещери, 3 водопада и 1 многовековно дърво – Байкушевата мура, които впечатляват хиляди туристи всяка година.

banskoНационален парк „Пирин” /40 356 ха/ e най-големият по големина български парк с национално и международно значение. Включен е в Списъка на националните паркове и резервати на ООН и в Списъка на обектите на ЮНЕСКО. По програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера” паркът е обявен за биосферен резерват. Релефът на територията на Парка е с ясно подчертан алпийски характер, ваян от природата в течение на милиони години. В границите на общината се издигат 23 планински върха с височина над 2500 м, от които седем са дори над 2800 метра – факт, който недвусмислено показва защо Банско е известен като „Вратата към Българските Алпи”. В Пирин има 176 високопланински езера, известни сред любителите на природата като кристалните очи на Пирин. Те имат ледников произход и са разположени в алпийския дял на планината, най-привлекателни и посещавани са Окото, Хвойнати езера, Рибното, Попово, Тодорини езера, Василашки и други. Към настоящия момент маркираните пешеходни туристически маршрути в НП „Пирин” са над 20 на брой. Всеки от тях е с различна дължина и трудност, като на места маршрутите се пресичат и дават възможности за по-голямо разнообразие и планиране на преходи.

Град Добринище е балнеолечебен курорт, разположен на 6 км източно от Банско, в полите на южен Пирин. Градът, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите. И е атрактивен както през зимата, така и през лятото. Развива се като курортно градче с национално значение, има 17 минерални извора с температура от 30 до 43 градуса.

В Добринище има функциониращи ски писти и двуседалков лифт. Ски зоната е с най-висока точка при хижа „Безбог” – 2240 м и най-ниска при хижа „Гоце Делчев” 1412 м. Включва лифт с дължина 3200 м, два ски влека при начална станция, ски гардероб и ски училище. Има чудесни условия, както за начинаещи скиори, така и за напреднали, а също и за сноубордисти.

На гостите на Община Банско се предоставя богат избор от възможности за настаняване от 5-звездни хотели с изискан интериор, до уютни фамилни хотели и къщи за гости. Хотелската база разполага с професионално оборудвани конферентни и семинарни зали с различен капацитет, което е добра възможност за бизнес туризъм. Като допълнение към туристическата услуга в курорта се предлагат спа и уелнес услуги от висок клас.