ХОТРЕК приветства промените в Закона за цифровите пазари, който ще даде повече свобода на хотелите да определят цените си, без да зависят от онлайн посредниците

hotrec
Dec 17 2021

ХОТРЕК приветства промените в Закона за цифровите пазари, който ще даде повече свобода на хотелите да определят цените си, без да зависят от онлайн посредниците

ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета приветства промените в Закона за цифровите пазари,които бяха гласувани на 15 декември от Европейския парламент. С промените се забранява на онлайн посредниците и портали за резервации да налагат чрез договори ценова политика на своите партньори – хотели и други места за настаняване. От години Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на ХОТРЕК за България настоява да се ограничи влиянието на онлайн каналите за резервации върху формиране на хотелската политика.

Генералният директор на ХОТРЕК Мари Оудрен заяви: “На практика хотелите силно зависят от онлайн посредниците за онлайн видимост и са имали малко или никакви средства, за да оспорят условията и изискванията по договорите. Съществените подобрения, представени от Европейския парламент, отварят вратите за по-балансирани и справедливи отношения за бизнес потребителите на платформите и ще оправомощават потребителите при избора на настаняване онлайн.”

“Поздравления за всички членове на Европейския парламент, които са допринесли за този забележителен доклад. Чувстваме, че нашите дълготрайни опасения по отношение на господството на онлайн посредниците най-накрая се разглеждат”, допълни Мари Оудрен.

 Съгласно предложенията, представени от Европейския парламент, порталите не биха били в състояние да ограничат ценовата политика на предприятията по собствените си онлайн канали за продажби чрез така наречените клаузи за тесен паритет на цените, и ще трябва да споделят по-подробни данни относно резервациите с бизнес потребителите. ХОТРЕК подчертава тези две ключови подобрения, които извървяват дълъг път към подпомагане на цифровизацията на заведенията за хотелиерство и капацитета им да се конкурират с платформите за вниманието на потребителите в цифровото пространство.