ХОТРЕК с писмо до Booking: Не е коректно да се четат писмата на хотелите с клиентите

Dec 09 2020

ХОТРЕК с писмо до Booking: Не е коректно да се четат писмата на хотелите с клиентите

Желанието на Booking.com да прихваща и чете комуникацията между хотелите, включени в платформата и техните клиенти е намеса в частната и бизнес сферата както на хотела, така и на госта. Това са категорични от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен и пълноправен член за България на европейската структура.

Германската хотелиерска асоциация (IHA), също член на ХОТРЕК, вече е написала писмо до Booking.com, в което посочва и други противоречия в общите условия на онлайн платформата за резервации, които са несъвместними с европейското законодателство. С текста се обвинява и Booking.com, че злоупотребява с пазарната си мощ.

Според IHA няколко елемента от общите условия са несъвместими с изискванията на Регламента за платформата към бизнеса (Регламент 2019/1150). Общите условия не са формулирани „ясно и разбираемо“ и липсва спецификация по отношение на тежестта на отделните критерии на алгоритъма за класиране. Нарушава се и изискването за очертаване на много точни, обвързващи и строги правила по отношение на обстоятелствата и методите, при които известията за прекратяване или спиране могат да бъдат издавани или въвеждани изобщо.