Станислав Георгиев: Възраждаме балнеоложките, културни и исторически традиции на Кюстендил

stanislav georgiev
Oct 11 2020

Станислав Георгиев: Възраждаме балнеоложките, културни и исторически традиции на Кюстендил

Туристическият бизнес е най-сигурният в момента на пандемия, стана ясно през последните месеци. Безопасността, предимствата ни като спа дестинация с климат и минералната вода, подходяща за лечение на белодробни и репродуктивни заболявания в съчетание с високото качество, гурме предложения, запазените традиции и история ни помогнаха през тази трудна година да запазим своите гости. Това заяви председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил, Станислав Георгиев. Както и в останалите дестинации у нас, основно разчитахме на български туристи, както и на такива от Сърбия и Македония, като гостите от тези съседни страни обаче бяха възпрепятствани да ни посещават заради наложените мерки. Кюстендил се превърна в кулинарен туристически център на региона и част от гостите идват именно заради храната, предлагана в местните заведения и хотели, обясни Георгиев.

Кюстендил се развива като дестинация и в момента акцентираме върху всички онези плюсове, които през стотлетията са ни превърнали в предпочитано място за отдих и лечение. Не бива да забравяме, че качествата на минералната ни вода  са помагали за възстановяване след тежки битки на главнокомандващите на римските легиони още в древността. Кюстендил е известен с римските си терми, както и с Дервиш баня. От Сдружението по туризъм в Кюстендил имаме нужда и от помощта на държавата в лицето на министерствата на културата и на туризма, за да се върне стария блясък на банята, която и в момента функционира, но е необходимо да бъде реставрирана, обясни Георгиев.

Той подчерта, че според местния бизнес Дервиш баня трябва да се предостави за управление на общината, която през последните години тясно си сътрудничи с туристическия бранш и помага за решаване на всички възникнали пробеми, за да се превърне в притегателен спа исторически център, практика, която години работи успешно в Унгария например и привлича гости от цял свят. По този начин ще се предостави и допълнителна възможност да се насладят на спа процедури и гостите на къщите и малките семейни хотели, които за разлика от големите хотели не разполагат със собствени басейни и спа центрове, уточни Георгиев.

Сред другите въпроси, които според Сдружението по туризъм в Кюстендил трябва да бъдат решени, е обновяване на водната инфраструктура и увеличаване на капацитета й, за да не се стига до загуби на безценната течност и да се привлекат нови инвеститори. Вложения има планирани както в хотели, така и атракции и заведения, но за да се осъществят те, трябва да се уреди и този въпрос, категоричен бе Георгиев.

Той подчерта предимствата на Кюстендил не само като балнео и спа дестинация, но и като курорт за ски, предвид отдалечените на 15 км от града три писти за ски и сноуборд в Осоговската планина. За това и очакваме такъв тип туристи за есенно-зимния сезон, подчерта Георгиев. През последните месеци се забелязва и повишен интерес към творчеството на Владимир Димитров – Майстора и неговите произведения, изложени в едноименната местна галерия, като групи идват специално, за да видят неговите шедьоври. Само преди седмица в Кюстендил се проведе и Празникът на плодородието, който привлече в града близо 5000 гости, подчерта Георгиев. Всепризнат факт е, че сме плодородната градина на България, допълни председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил.

Пандемията принуди част от професионалистите в туристическия бизнес, които традиционно работят в чужбина, да останат у нас, а опитът им повиши качеството на предлагания продукт в Кюстендил, заяви още Георгиев. Мярката, която кабинетът предприе за намаляване на ДДС и за която активно настоявахме и ние като сдружение, помогна на бизнеса да запази персонала си и да оцелее в кризата, допълни Георгиев.

Като част от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация си сътрудничим активно и с други местни сдружения като тези на колегите от Сандански и Велинград, с големите морски и планински курорти. Ние черпим опит от малко по-развитите дестинации и заедно работим за бъдещето на българския туризъм.