Ангел Кунчев : Хотелите взеха най - добри мерки срещу COVID-19

Oct 09 2020

Ангел Кунчев : Хотелите взеха най – добри мерки срещу COVID-19

Хотелите са най-отговорни и заедно с училищата взеха най-добрите мерки за безопасност и неразпространение на COVID-19. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на туристическа конференция в София. Той подчерта, че не се предвиждат допълнителни или по-строги мерки за ограничаване на епидемията, както и затваряне на курорти. Ще се реагира според ситуацията по места, а мерките ще са регионални, като нама да се блокират цели селища, допълни Кунчев.

За да подпомогнат туристическия бизнес от Щаба правят компромиси и пускат у нас туристи от балкански страни, които не могат да пътуват в Европа, подчерта Кунчев. На летищата във Варна и Бургас се предвижда да се оборудват помещения, в които да се тестват на място туристите от Израел и други страни, за които има подобно изискване, така че да се подпомогне туризма, обясни Кунчев.

Той обяви, че самият той е любител на винения  и спа туризъм и ще препоръча на хората да пътуват, но спазвайки всички епидимологични мерки.

Пет пъти са намалели жалбите към  хотелите през тази година спрямо 2019 г., съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той бе категоричен, че въвеждането на PCR тест няма право откаже от пътуване туриста и ако направи това при отворени граници е за негова сметка.

Очаква се вътрешният туризъм да се възстанови до края на 2021 година, а международният през 2023 година, прогнозира Люблена Димова от Европейската туристическа комисия.