СПА столицата се готви за празници под знака на Ковид-19

Dec 23 2020

СПА столицата се готви за празници под знака на Ковид-19

От 22 декември 2020 г. влезе в сила поредната заповед на министъра на здравеопазването, която въвежда нови правила за работата на хотелите и ресторантите в навечерието на Коледа и Нова година. Във Велинград правилата бяха очаквани с огромен интерес от целия туристически бранш, но донесоха голяма доза напрежение и разочарование.
Министерската заповед остави затворени ресторантите и другите заведения, включително нощните, до 31 януари 2021 г. Разрешено е да работят само ресторантите на територията на местата за настаняване и то с условието, че могат да посрещат само своите гости, при използване на 50% от капацитета им и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа.

Новите правила създадоха условия за разделение в бранша, противопоставяйки заведенията във и извън хотелите. Пред Българското национално радио дългогодишният председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов бе категоричен в оценката си: „Едно голямо двуличие и лукавост, която не се харесва на нито един. Това е дискриминация, в момента в големите вериги е най-голямото струпване на хора. Там трябва да има абсолютен пропускателен режим. При нас хотелите работят, но ресторантите – не. Това първо е незаконно, второ се прави, защото нямат пари да ни компенсират, а решението ресторантите в хотелите да отворят от 22-ри декември до 22 часа ражда повече въпроси, отколкото отговори.“ Той се обяви против дискриминацията на отделните браншове и критикува предложените от държавата мерки за подпомагане заради огромната бюрокрация. Ситуацията с песонала е критична, хората са използвали вече всичките си варианти за отпуски, а липсват постъпления, с които да се плащат възнаграждения.

Дни преди Коледа и Нова година туристическият сектор, който представлява огромна част от икономическата дейност във Велинград, е изправен пред лавина от проблеми. Част от хотелите затвориха напълно още в началото на новия локдаун и няма да отворят за празниците. Други бяха затворили временно, но обявиха офертите си за Коледа и Нова година. Трети се опитват да работят през целия период, като слагат акцент върху мерките за безопасност. За първи път част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за Ковид-19 и за гостите, и за персонала, за да гарантират безопасните условия. Има и други иновативни предложения като кът за хранене и коледна украса по стаите, както и помощ от учител за децата, които са на дистанционно обучение.

Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро. Но така до последния момент няма да има яснота каква ще е заетостта на хотелската база. Допълнителна трудност са ограниченията за работа на ресторантите в хотелите на 50% от местата на фона на високите цени за празничните програми. Браншът ще трябва да реши и как да спази изискването за „вечерен час“ и да спре посрещането на 2021 г. два часа преди нейното настъпване.

В още по-тежка ситуация са заведенията извън местата за настаняване, които бяха затворени през един от най-силните месеци от годината, а ще пропуснат и Коледа и Нова година, когато обичайно имат най-много клиенти и печалби. Единственият полезен ход за част от тях са кетъринг услугите и доставките на храна до домове и офиси. Пандемията даде тласък на този сегмент от пазара, но не всички фирми отговарят на изискванията и могат да се включат в тази пазарна ниша.

Сред най-лошите ефекти от така въведените мерки е противопоставянето вътре в бранша, защото неизбежно възниква въпросът каква е разликата между ресторантите в хотелите и извън тях и защо едните все пак ще имат възможността да работят, а другите остават напълно затворени.

Ако има добра новина, тя е, че интересът на туристите към Велинград като СПА столицата на Балканите остава голям. Чак след края на трудната 2020 година ще е ясна равносметката какво донесе тя за туристическия сектор във Велинград.

 

Информация: Темпо