БХРА- Кюстендил: Да обезщетят персонала на 100% за декември

Dec 23 2020

БХРА- Кюстендил: Да обезщетят персонала на 100% за декември

Предприетите мерки за затваряне и ограничаване на дейността на хотели, ресторанти и на спортните мероприятия не са ефективни, което е видно и от високия процент на заразени. Това са категоричнни от регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) – “Сдружение по туризъм” Кюстендил. Настояваме  за повишен контрол за спазване на противоепидемичните мерки, защото в противен случай това рефлектира върху нас ( затворените бизнеси) и отлага напред във времето пълното отпадане на забраните.

Изразяваме несъгласие с наложените икономически мерки, предприети и предложени от правителството, както и скептицизъм относно тяхната ефективност.

– Настояваме компенсациите за наетия персонал да бъдат в размер на 80 на сто от размера на осигурителния доход и да се прилагат от датата на затваряне на бизнесите. 

Предлагаме в обхвата на мерките да бъдат включени и фирмите от сектори Хотелиерство, както и такива с втори код на икономическа дейност, които попадат в обсега на заповедта за затваряне или ограничаване дейността на бизнеси. Настояваме специално за месец  декември размерът на компенсациите за персонал да бъде 100%, равен на осигурителния доход, тъй като това е най-значимия във финансово отношение месец  от годината за затворения бизнес.

Изискваме бърза и облекчена процедура за кандидатстване  без формални и бюрократични ограничения по отношение на мерките за компенсация в размер на 20 на сто или 10 на сто от оборота за аналогичен период на предходната година. Тези мерки трябва да са лесно достъпни всеки бизнес и да се разплащат навреме.

Настояваме да се разшири обхвата на Гаранционната програма на ББР за ликвидна подкрепа на бизнеса, пострадал от пандемията COVID-19, така че да се подпомогнат  фирми, които изпитват затруднения с обслужването на кредити поради епидемиологичната обстановка, както и за  рефинасиране на съществуваща кредитна експозиция. Настояваме за удължаване мораториума на плащанията по кредити за период от 12 месеца.

Изразяваме нагласа и готовност за участие  в ефективни протестни действия и други инициативи, представляващи  несъгласие и неодобрение на мерките, които Правителството предприема за ограничаване на пандемията от Covid-19 и компенсиране на бизнеса заради затварянето му.

Доказали сме и сме готови да демонстрираме отново воля и кураж, за да защитим бизнеса си, правото на труд и принципите си за справедливост.

Благодарим за направеното от БХРА досега и продължаваме да разчитаме на организацията да ни представлява така, че да отговаря напълно на нашите нужди и разбирания за солидарност.