Председателят на БХРА Георги Щерев и министърът на туризма Марияна Николова обсъдиха актуални въпроси

Oct 04 2020

Председателят на БХРА Георги Щерев и министърът на туризма Марияна Николова обсъдиха актуални въпроси

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъдиха актуални проблеми пред туристическия сектор по време на работна среща. На предстоящо заседание на Националната тристранна комисия ще бъде обсъден проблемът с изпълнението на мярката 60/40 за сезонните работници, каквито са мнозинството заети в туристическия сектор, увери Николова представителите на БХРА. В момента при изчисление на помощта на сезонните работници, като база се взима минималната заплата, а не реалното възнаграждение на тези служители, обясни Щерев и съответно размерът на помощта получавана за запазване на работните им места е минимална. Като второ препятствие за сезонни работници в туризма той посочи, че към момента за тях е почти невъзможно да получат помощ при  регистрация на трудовата борса, тъй като за целта е нужно да имат поне 12 месеца трудов стаж за последната година и половина.

Председателят на БХРА постави и въпросът за трудностите пред туристическия бизнес да разсрочи стари задължения или да получи нови кредити от банковите институции. Щерев получи уверение от страна на министър Николова, че ръководеното от нея ведомство ще посредничи при разговорите с Асоциацията на банките в България за постигане на по-добри условия за сектора.

БХРА подкрепя усилията на министър Николова да намали трайно цените на шезлонгите и чадърите край морето, тъй като тази мярка през това лято доказа, че е работеща и подпомогна привличането на повече български и чуждестранни туристи, заяви Щерев.

Министър Николова получи покана да участва в провеждане на традиционните Годишни награди на БХРА, които ще се проведат през втората половина на ноември. На форума ще вземат участие партньори на хотелиеската асоциация от Русия, както и представителите на HOTREC – Европейската асоциация на хотелиерите и реосторантьорите, чиито единствен професионален член от България е БХРА.