Писмо на БХРА до премиера Борисов относно предлаганите нови мерки

bhra
Nov 23 2020

Писмо на БХРА до премиера Борисов относно предлаганите нови мерки

Ние от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация разбираме нуждата от мерките, които налагат затварянето на нашия бизнес и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици, въпреки че са пагубни за туризма. Както неведнъж сме заявали в публичните си изяви и в поредицата от писма до Вас и министрите от кабинета, за нас най-важно е здравето на нашите гости и служители. Сигурни сме, че ще излезем от кризата заедно чрез общи мерки и сътрудничество.

За да оцелеем ние, нашите семейства и служители обаче настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчена за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване.

Съгласни сме, че подобни на предвижданите мерки, за да спрат разпространението на вируса взеха редица европейски държави и страни от целия свят. Във всяка една от тях обаче освен за физическото оцеляване на гражданите и обществото бе помислено и за иконономическото.

През последните месеци БХРА изпрати редица писма и предложения до кабинета с мерки, които да позволят на нашия бизнес да оцелее, а на бюджета – да не бъде натоварен с допълнителни разходи за десетки хиляди служители, които са на път да останат без препитание.

Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.

За съжаление ние не бяхме чути и не бяхме повикани на масата за преговори, като вместо това получавахме само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора.

Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката и в частност на туризма.

Отново подчертаваме, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя всички противоепидимични мерки, които биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Ковид-19, тогава всички мерки се обезмислят.

Надяваме се и настояваме да чуем при обсъждането на новите мерки, които се планира да влязат в сила от 27 ноември, преди тяхното гласуване в МС и какви мерки сте предвидили за компенсация на работещите, бизнеса и в частност на туризма.