Най-устойчива туристическа дестинация на 2022 г. e община Сандански

Dec 12 2022

Най-устойчива туристическа дестинация на 2022 г. e община Сандански

Китно сгушен в подножието на Пирин планина, Сандански е прочут с божествената си природа и хилядолетна история. Тук ще откриете интересни забележителности и места, чист въздух и минерална вода, ще се запознаете с приветливи хора и докато хапвате
вкусно и отпивате гъсто мелнишко вино, ще се запознаете с неповторимия и съхранен фолклор, и неподправени традиции.
Днес Сандански се утвърждава като курорт по критериите на Европейската СПА асоциация. СПА-дестинацията на България! Това признание спечели в началото на новото хилядолетие град Сандански.

През 2020 г. Сандански спечели и приз за Туристическа община и Европейска град на спорта. Градоначалникът – Атанас Стоянов, печели два пъти признанието Кмет на годината, през 2020 и 2022 г. Завладяваща е и историята на град Сандански. История, с която се гордеем! История, която привлича гости от близо и далеч.

Археологически музей

Археологическият музей е основан през 1936 г. и е един от 5-те археологически музеи в България, специализиран в областта на античната археология. Разположен е над основите на базиликата на епископ Йоан. В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия  и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-
VІ в.) с площ над 350 кв.м. Богатата му колекция включва 11 367 музейни експонати.

Базилика на епископ Йоан

Архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Базиликата е разположена “ин сито” в сградата на Археологическия музей. Има великолепни подови мозайки, част от които са с изображение на риби и птици  а в центъра на притвора й се намира уникален за страната мозаечен строителен надпис (края на V – началото на VІ в.) с ценни сведения за базиликата,  че е построена от епископ Йоан. Открита е през 1960 г. и е частично проучена.

Раннохристиянски комплекс

Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Включва базилика, стоа и антична улица от V – VІ в., експонирани на открито.  Открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се в Археологически музей Сандански.

Епископска базилика

Архитектурно-строителен паметник на културата от Античността с национално значение. Най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VІ в. Тя е типична класическа елинистична базилика със скъсен наос разделен на три кораба, вероятни размери  на наоса 22/23 м. и ориентирана изток-запад, с атриумc (вътрешен двор), с притвор-нартекс, в наоса се намира добре запазен амвон, олтар и синтрон с три реда седалки. Комплексът включва и баптистерий (кръщелня), който по форма и размери е единствен в България. Разкрити са великолепни подови мозайки в стил
“опус тесалатум” и “опус сектиле” и разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо- коринтски стил, уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието.