Най-перспективен обект на културно-историческия туризъм на 2022 г. е Античен и средновековен град Мисионис

Dec 12 2022

Най-перспективен обект на културно-историческия туризъм на 2022 г. е Античен и средновековен град Мисионис

Мисионис е автентичен паметник на ранновизантийската и средновековна българска култура, намиращ се югозападно на 7 км от съвременния град Търговище. Мощните укрепления с кули обграждат от 120 дка, до към 700 дка обща площ, останки на 4
християнски храма, жилищни, търговски и представителни сгради. Крепостта е опустошена в края на 14 в. и градът безмилостно ограбен, което доказват провежданите археологически разкопки. Особено интензивни са разкопките през последните 20 г.
Мисионис е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Инвестициите на Мисионис през 2022 г. са в размер на 60 000 лв. 50 000 лв. от тях са осигурени от бюджета на Община Търговище за археологически разкопки, останалите 10 000 лв. са от дарение. През 2022 г. осигурените работни места на Мисионис са 27 на брой. Спазват се екологичните норми, опазват се защитени растителни видове по време на самите археологически разкопки и туристически посещения, защото Мисионис е част от живописната местност Парка, намиращ се в недрата на гористите склонове на Предбалкана, където съществуват редица защитени природни местности, в непосредствена близост до прохода Боаза и още десетки забележителности, както и 4 екопътеки, изградени преди години по европейски проекти.

Крепостта може да бъде посетена самостоятелно /безплатно/ или срещу платена беседа с екскурзовод от Информационния център, разположен в Ловния парк, по пътя за Мисионис. Може и чрез предварителна заявка в Регионалния исторически музей в Търговище. В интернет пространството могат да бъдат открити виртуална разходка из Мисионис и редица видео филми. Добра практика, наложена през годините, е популяризирането на туристическия обект чрез редовни, понякога нестандартни пресконференции в началото и в края на археологическия сезон, водени от проф. Николай Овчаров, дългогодишен изследовател и консултант на обекта „Мисионис“. Организират се и традиционни годишни изложби с откритите интересни артефакти от крепостта. Мисионис е също обект на редица образователни програми.