К.к. Златни пясъци отпразнува тържествено 65 години с изцяло обновен облик на курорта 

Jun 15 2022

К.к. Златни пясъци отпразнува тържествено 65 години с изцяло обновен облик на курорта 

Инвестицията в инфраструктурата изцяло подобри имиджа на курортния комплекс и промяната бе оценена положително от присъстващите официални лица

С тържества и поредица от събития курортният комплекс Златни пясъци отпразнува своята 65 годишнина с нови алеи и изцяло разчертани паркинги. Тази инвестиция съществено отличи к.к. Златни пясъци от другите национални курорти. Легловата база е обновена на сто процента, като в същото време е запазена и зеленината в курорта, категорични бяха присъстващите на празника дипломати и представители на бизнеса. Празникът бе организиран от регионалния член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) – Съюз на хотелиерите – к.к. Златния пясъци и „Златни пясъци“ АД в хотел „Интернационал“, уважиха министърът на туризма Христо Проданов, кметът на Варна Иван Портних, изпълнителният директор на „Златни пясъци“ АД Кирил Кирилов, представители на дипломатически корпус, на бизнеса, на общината.

Хотелиерите се надяват, че курортния комплекс с новия си облик ще стане по-атрактивен за българските туристи и ги очакват да опознаят новото лице на к.к. Златни пясъци, така както са го направили вече нашите съседи. 

През предстоящия летен сезон очакваме между 5,5 млн. и 6 млн. туристи. Посещенията ще са най-много от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Израел и др. Очакваме да няма отлив на родни туристи, защото много българи харесват българското Черноморие. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов на пресконференция по повод 65-годишнината на курортния комплекс и официалното откриване на летния туристически сезон.

Повечето записвания за това лято се случват в последния момент, най-често седмица преди пристигане на туристите, което пречи на хотелиерите да планират сезона и разходите си, особено ангажираността и наемането на персонал, който и без това го няма, обясни председателят на Съюза на хотелиерите – к.к. Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. За съжаление държавата не прави нищо съществено, за да подпомогне секторът, подчерта Щерев. И допълни, че вината за това не е на министър Проданов, защото който и да беше на този пост в тези тежки условия, нямаше да може да направи много повече за туризма, след като на Министерство на туризма се вмениха задължения на Агенцията по бежанците и на Министерство на здравеопазването, които отнемат цялото време на администрацията. Според Щерев е важно държавата да подпомогне секторът през следващите 2-3 години заради случващото се в Украйна, защото войната води след себе си последици за българския туристически сектор, не по-малко сериозни от кризата, предизвикана от Ковид-19.

Председателят на БХРА посочи, че е необходимо да се въведат ваучери за здравна превенция, както и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че с тях да могат да бъдат плащани и ваканции у нас.

Щерев припомни и че хотелиерите бяха първите, които откликнаха и приютиха украински бежанци, което позволи на бягащите от войната да се настанени най-луксозно у нас в сравнение с цяла Европа. В криза трябва да се помага, категоричен бе Щерев. И допълни, че малко хотелиери от Златни пясъци ще продължат да участват във втората част на помощта за настаняване на бежанец срещу 10 или 15 лева на ден, тъй като това вече не е по силите им. Колегите, които се включиха го направиха от съпричастност. Като разликата до себестойността на услугата, те поеха за своя сметка. Защото при даваните средства от държавата, работят на загуба и го правят само, за да помогнат, допълни Щерев.

Архитекти и туристически експерти посочиха визията си за развитие на курортен комплекс Златни пясъци през вторите 65 години от съществуването на един от най-обичаните национални курорти. Като част от честванията за годишнината от основаване на курорта в хотел „Интернационал“ на к.к. Златни пясъци се проведе работна среща, на която своите виждания изказаха главният архитект на община Варна Виктор Бузев, главният проектант на устройствения план на к.к. Златни пясъци арх. Петър Диков, директорът на дирекция „Туризъм“ в община Варна Соня Георгиева и директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според арх. Диков, за да се развива по-добре курортният комплекс е необходимо за бъдат решени съществуващите в момента проблеми – с паркирането, сметосъбирането, поставянето на преместваеми съоръжения, поддържане на зелените площи и тротоари и краткият сезон. Той предложи да бъдат изградени многоетажни буферни паркинги, от които туристите да се придвижват до хотелите в комплекса с голф колички, да се модернизира сметосъбирането, включително и с поставяне на подземни контейнери, да се премахнат максимално много от сергиите, които нарушават облика на курорта, да се инвестира в ремонт и поддръжка на зелените площи и инфраструктурата, както и да се разшири сезонът чрез предлагане на спа продукти и организиране на конгресни мероприятия.

Румен Драганов предложи к.к. Златни пясъци, както и други национални курорти, да се регистрират като индустриални зони (паркове), за да могат да получат финансиране по Националния план за устойчивост и развитие и да могат да разкрият целогодишни работни места. В тези зони могат да се изградят многоетажни паркинги и предприятия, на които да се предлага българска стока за хотелиерите и ресторантьорите.