Зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов: Чака ни тежък сезон

Jun 15 2022

Зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов: Чака ни тежък сезон

Какъв туристически сезон очаква ваканционния туризъм и кои са най-големите трудности и предизвикателства, пред които са изправени хотелиерите, разказва за сайта Факти зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. 

 

Г-н Налбантов, какъв туристически сезон прогнозирате, че ще имаме това лято спрямо 2021 г.?
– Във връзка с това, което се случва около нас, очаквам по-лош сезон от миналата година. И се аргументирам. Според мен може да разчитаме единствено на българите и румънците като потенциални клиенти. Има интерес от Полша, Чехия и други страни, което дано да доведе повече хора. Базата ни в Слънчев бряг е огромна, както и по цялото ни Черноморие. Очакваме и дъждовно лято, каквито са прогнозите, а това няма да се отрази добре на сезона. Най-важното и най-неблагоприятното е войната. Някой ще каже, че тя не ни касае, но тя е близко до нас. Хората четат и виждат. Ние сме съседна държава. За мини се говори, за затворено въздушно пространство, за заплаха и т.н. Всичко това влияе негативно на клиентите от Европа. Говорим основно за контингент хора, които не идват у нас за първи път. Имам такива познати. Те четат и си казват: „О, в България не е спокойно.“
Вижте, на туризма му трябва мир, спокойствие и предвидимост, а ги нямаме. Когато се говори, че сега трябва да разминират мините в морето, за да изкарат зърното от Украйна… Какво е това. Хората се питат. Какви мини? Те са близо до пристанището, ма като се откъснат и идват към България…

– Цените за лятото се правят зимата, когато се продават пакетите. Цената в момента актуална ли е?
– Ние, в туристическия бизнес, сме предвидими хора. Цените в момента са непредвидими. И за българските контрагенти, и за чуждите цената се променя.

– Колко ще се вдигне цената спрямо тази, която сте заложили през зимата?
– Около 15-20% нагоре може да се вдигнат цените. Дори и в момента е много трудно да конкретизираме цена. Който в момента каже, че може да прогнозира цена… Много е трудно за всички. Предизвикателство е в момента да гарантираш качество на храната, защото търговците по веригата масово предлагат имитиращи продукти. И ги продават на цена, на която вървят качествените продукти. А в една такава ситуация, винаги виновни сме ние – в хотелите, защото ние оформяме крайния продукт. В момент на криза всички сме объркани.

– Миналата година, по статистически данни, сме загубили над милион туристи…
– Тази година може да е по-малко, да имаме ръст на туристите, защото няма пандемия. Но, вижте, хората се страхуват по-малко от пандемия отколкото от война.

– Какви мерки се взимат в хотелите относно ковид мерките?
– Надали съм най-точният човек, който може да ви отговори на този въпрос, защото съм малко скептик. Още нямам обоняние, изкарах вируса сравнително леко. Ковид мерките миналата година изиграха и дисциплиниращ ефект, като цяло. По отношение на миенето, на личната хигиена строго се следи персоналът. Това е доброто, което остана. Очаквам масово по блокмасите да има персонал, който да подава храната, а не всеки да пипа и да си взима. Да има ограничение, да има дистанция.

– Как се справяте с персонала?
– Честно да ви кажа, когато се отвори тази тема, искам да продам всичко и да изчезна. Тази демографска криза, която я има в България, е страшна. Нямаме хора, нямаме млади хора, нямаме обучени хора. Аз съм минал през всички етапи в бизнеса и го познавам, но сега няма обучени хора. С лека ръка затрихме всичко от лошия социализъм – бази, училища, учители – няма кой да преподава, практиките. Професионалните учебни центрове ги унищожихме. Виждаме разлигавени ученици, които не се интересуват. Виждаме неграмотни хора.

– Бежанците от Украйна, които бяха настанени в хотели у нас, ще повлияят ли на наемането на персонал за сезона?
– Аз съм един от първите хотелиери, който взе украинци пред 5-6 години. Наемал съм и хора от Киргистан. Но… От тези хора, които сега дойдоха, защото бягат от войната, работа не се очаква. Да, в някой хотели са взели по 10-15 човека, аз имам трима и чакам още. Но, разберете, тези хора не са за работа тук. Временно е всичко. В момента имам човек, който е бил директор, а аз го слагам на обща работа в кухнята. Този човек има половин килограм злато по ръцете. Иначе добре работи, справя се, но не може той да ми бъде работник. Нещата искат обучение, но ние нямаме млади хора в страната. Всеки млад човек гледа да е IT. Дори и синът ми не иска да се занимава с персонал. Работи от вкъщи за едни американци и е добре. Тази тенденция ще се задълбочава, ако не се вземат мерки. А мерки от страна на държавата няма. Много пари се похарчиха, много ми е ясно това, по обучението от разни синдикати. Идват правят списъци и работни групи, зарибяват, че ще правят обучение на персонала, и бягат. Това е много ясно на всички. Много пари от ЕС се изхарчиха, но без ефект. И сега ще берем плодовете на всичко това. Все още има какво да се направи за кадрите. Ето, в Слънчев бряг има една сграда, която от 40 години стои. В нея трябваше да се направи университет, средно-техническо училище, професионален учебен център. Все още има кадри, които могат за бъдат учители. Но Министерството на образованието нищо не прави. В момента само към IT сектора се гледа. За да поднесеш една супа на клиента, да му се усмихнеш, за да си прекара добре почивката, трябва специалист. Но никой не обръща внимание на това.

– Колко ще струва седмица на семейство с 2 деца на морето?
– Трудно е да се каже, защото всеки си има своя политика. Но най-учудващото е това, че в хотелите, които предлагат по-високи цени, има повече хора. Клиентът просто знае, че където има по-висока цена, по-трудно би могъл да бъде лишен от нещо. Не очаквам да има някакви драстични разлики спрямо миналата година. Има си клиенти за всяка цена.

Източник: fakti.bg