Д-р Костадин Коев подкрепи кампанията срещу рака на гърдата

Dec 05 2019

Д-р Костадин Коев подкрепи кампанията срещу рака на гърдата

Ракът на гърдата е болестно състояние, при което е засегната жлезната ѝ тъкан. Той е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях.

Всяка година над 3800 жени у нас заболяват от рак на млечната жлеза, като 1200 от тях не успяват да се преборят с болестта.

Резултатите са още по-стряскащи, като се има предвид, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 97% от случаите. Тъй като причината за рака на гърдата не е известна, заболяването все още не може да бъде предотвратено, но може да бъде ранно диагностицирано, което, заедно с прилагането на правилното лечение, увеличава шансовете за успешен изход.

Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за превенция.

За 18-ти път Сдружение “За онкболни и приятели“ – Пазарджик провежда кампания за борба с рака на гърдата.

В Туристически информационен център – Велинград със съдействието на община Велинград и личната подкрепа на д-р Коев се проведоха профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Рентгенологът д-р Теодора Благова и управителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания Мария Чергарова са екипа, който реализира кампанията.

Средствата за апарата са събрани от дарителска кампания, подкрепена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Повече от 50 жени се възползваха от прегледите с мобилния мамограф.