Велинград участва в Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма

Jun 01 2019

Велинград участва в Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма

От 30 май до 1 юни в курорта Слънчев бряг се провежда Международна конференция по устойчиви инвестиции в туризма. Форумът се организира от Министъра на туризма на България г-жа Николина Ангелкова.

Гости на събитието са министърът на туризма и занаятите на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, министърът на туризма на Египет д-р Рания Ал-Машат, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, водещи представители на туристическата и сродните й индустрии от различни страни. Модератор на министерския панел „Туризмът в Югоизточна Европа и Средиземноморието“ беше журналистът от BBC Раджан Датар.

В срещата участват 300 делегати от Англия, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Португалия, Египет, ОАЕ, Алжир, Китай, Индия и др. Важна част от форума са модулите, представени от представители на водещи хотелски вериги, туристически агенции и инвестиционни фондове, опериращи в над 35 страни по света.

“За всички нас е важно да покажем перспективите за инвестиции в туризма в Централна и Югоизточна Европа и в района на Средиземноморието, но също и да дадем платформа, на която представителите на бизнеса, световни хотелски вериги, инвестиционни фондове, банки, социални медии, университети, местните власти да създадат контакти, да общуват помежду си и по този начин да привлечем интереса към България и региона.” – това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг с участието на експерти от над 20 държави.

Кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, г-жа Васка Милушева – член на УС на Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи и г-жа Боряна Разсолкова – представител на туристическа агенция “Булрейзен” – Велинград за ОАЕ и Средния Изток участват в конференцията и представят Велинград и възможностите на курорта ни за съвместно сътрудничество в сферата на СПА и Балнео туризма и възможностите за инвестиции.

Д-р Коев и екипа на туристическа дестинация Велинград се срещнаха и разговаряха с д-р Рания Ал Машат- Министър на туризма на Египет, г-жа Анжела Чен – Вице Президент на Доссен, Китай (Dossen International Group), водеща корпорация в управлението на хотелски комплекси, включваща над 1000 обекта в 200 различни градове в Китай, Малайзия и др.

Представяне на възможностите на Велинград като спа дестинация бяха представени и на срещи с г-н Джайнат Кола – Индия (Convergence catalyst), г-жа Елиф Фисиноглу – регионален директор за Европа на ICCA (International Congress & Convention Association), г-жа Брук Уит – управляваща международните комуникации в Beautiful Destinations.

Г-жа Боряна Разсолкова проведе среща и с г-н Джералд Лаулес – гл. директор на Експо 2020 Дубай, бивш директор на Джумейра Груп, ОАЕ и независим консултант на Туристическото управление на Емирство Рас Ал Кхайм в ОАЕ.