Правителството осигури 2 300 000 млн. лв. за изграждане на ново училище в с. Биркова

May 23 2019

Правителството осигури 2 300 000 млн. лв. за изграждане на ново училище в с. Биркова

„Изключително съм щастлив, че в навечерието на Деня на българската просвета и култура, направихме първата копка на новата сграда на ОУ „Петър Берон“ в с. Биркова. Тук ще се образоват и възпитават 250 деца от съседните 9 населени места. Благодаря за подкрепата на Правителството и на личната съпричастност на г-н Цветан Цветанов за отпуснатите средства, с които ще реализираме един проект, изостанал с години, поради липса на финансиране. Ще продължим да инвестираме в тази посока и да създаваме все по-добри условия, в които нашите деца да растат  и да се образоват от детската градина до средното си образование.“

С тези думи кметът на община Велинград д-р Костадин Коев направи първата копка на новото училище.

Към настоящия момент в ОУ „Д-р Петър Берон” се обучават 108 деца от село Биркова и  съседните населени места. Условията за учениците са изключително неблагоприятни.

Поради  недостатъчния брой на класни стаи, учебното заведение се посещава от учениците на две смени. Преди години са били положени основите за строеж на нова сграда, но поради липса на средства, проектът не е бил осъществен.

За строежа на новото училище по сметките на Общината вече е постъпила сумата от 2 300 000 лева.

Припомняме, че след решение на Министерски съвет, на  община Велинград  бе отпусната допълнителна целева сума в размер 1 300 000 лева, за изграждане на детска градина в село Драгиново.

Предстои реконструкция на детската градина  към ИСУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и реализиране на проект за енергийната ефективност в НПГГС „Христо Ботев“.