75 години от гибелта на Орлицата на Арапчал

May 03 2019

75 години от гибелта на Орлицата на Арапчал

Героиня с неповторими идеали и висок морал. Девойката със силна вяра, дръзнала да се разбунтува с ясното съзнание, че ще плати с живота си.

Това са само част от думите за Вела Пеева.

Кметът д-р Костадин Коев, председателят на Общински съвет Велинград инж.Али Мареков, зам.-кметове, общински съветници, граждани и ученици сведоха глава в минута мълчание пред подвига на Вела Пеева.

В словото си д-р Коев каза: „Само на 22 години тя се превърна в символ на вечния стремеж към свобода не само за велинградчани. За Вела Пеева е изписано и казано много, пеят се песни и няма българин, който да не знае коя е жената-героиня, останала завинаги на 22. Хора като нея не са подвластни на времето. Почитаме ги в дни като този и ги носим в сърцата си. Увековечаваме ги. Затова в знак на признателност вече 71 години градът на Вела носи нейното име – обединил три села в един прекрасен град Велинград. Името на нашия град ни задължава да пазим историята, да почитаме светлата памет на онова момиче, останало завинаги на Бялата скала. Името Вела Пеева и занапред ще обединява усилията на всички нас, за да пребъде  Велинград.“