Изключителен концерт на велинградска сцена

May 02 2019

Изключителен концерт на велинградска сцена

На сцената на НЧ “Отец Паисий -1893” камерният оркестър “Митонисимо” и смесен хор “Николай Гяуров” ще изпълнят творби на Вивалди, Моцарт, Шуберт и Хендел. Диригент на камерния оркестър и на хора при читалището е Огнян Митонов. Концертът ще се състои на 04.05.2019 г. от 19:00 ч.

Камерен оркестър „Митонисимо”, съставен от едни от най-талантливите музиканти, представители на нежния пол, e създаден в края на 2008 г. от диригента Огнян Митонов.

В концертите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловата и солистичната изява, инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни произведения, привличащи най-широк кръг публика.

Всички музиканти от състава са и негови солисти. Специален акцент в програмата заема Stabat Mater от Джовани Перголези.

Това силно емоционално и въздействащо произведение авторът пише докато е тежко болен и го завършва малко преди да напусне този свят, на 26 годишна възраст. То се превръща в своеобразна лебедова песен на младия композитор.

Хармоничният език на Перголези изпреварва времето си. Жан-Жак Русо описва първите тактове  като: „Най-съвършените и трогващи, излезли изпод перото на музикант”.

Върху същия текст са композирани десетки произведения, но Stabat Mater на Перголези остава най-популярното и се изпълнява повече от 280 години.

Билетите за концерта са на цена от 10, 12 и 15 лв. и могат да бъдат закупени на касата на читалището.