ХОТРЕК и БХРА: Запазване на 9 на сто ДДС за ресторанти и заведения ще помогне на бизнеса да оцелее

bhra
Dec 07 2021

ХОТРЕК и БХРА: Запазване на 9 на сто ДДС за ресторанти и заведения ще помогне на бизнеса да оцелее

Въвеждането и запазването на намалени ставки на ДДС за ресторантския бизнес е основна предпоставка за оцеляване на бизнеса в тежката пандемична обстановка, за запазване на работни места, подпомага приходите в държавния бюджет и предоставя на клиентите по-добър продукт. Това са категорични от ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета“ и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация), която е и единствен редовен и пълноправен член на ХОТРЕК за България.

Приетата промяна от кабинета за намаляване на ДДС от 20% на 9% бе стъпка в правилната посока за подкрепа на легалния бизнес, който в момента преминава през десетки контроли, лицензионни режими и проверки, за да се гарантира, че предлага на своите клиенти качествен продукт. Правилността на това решение за намаляване на ДДС се потвърждава и от факта, че поради спецификата на бизнеса, в почти всички страни от Европейския съюз намаляването на ДДС-то в заведенията за хранене е направено преди много години, а сега в условията на КОВИД-19 те намалиха още ДДС-то, като антикризисна мярка. Същото се отнася и за доставките от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма.

От БХРА подчертават, че намаляването на ДДС на 9 % е една от най-работещите социални и икономически мерки за спасяване на заведенията в кризата, и тя трябва да продължи. Още повече, че въпреки намаленото ДДС, събираемостта е много по-добра. Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика, от БХРА настояват да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно, както и за другите видове туризъм, чиято 9-процентна ставка на ДДС изтича в края на 2021 г.

Чрез оцеляване на туристическия сектор ще бъдат спасени и хиляди тясно квалифицирани работни места. Диференцирана ставка на ДДС за туризма е практика прилагана в повечето европейски страни и се налага поради спецификата на туристическия бизнес, в който за производство и реализиране на качествен туристически продукт и услуга се налага наемането на много служители, което оказва и сериозно влияние върху рентабилността на бизнеса, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Диференцираната ставка на ДДС дава важната глътка свеж въздух за бизнеса в условията на глобална пандемия, при която туризмът като сектор в световен мащаб бележи безпрецедентен спад от над 80% по данни на Световната организация по туризъм, допълни Димитров. Свитото потребление, галопиращата инфлация и рекордните цени на тока допълнително правят оцеляването на бизнеса трудно, ако не и невъзможно. Затова и без държавната подкрепа за оставане на намалените ставки на ДДС от 9 на сто, голяма част от компаниите в сектора ще фалират, подчерта Димитров.

От ХОТРЕК са категорични, че именно намаляване на ДДС е най-работещата мярка за овладяване на кризата в сектора. От Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета дори настояват на европейско ниво ДДС за сектора на гостоприемството да се намали временно на 5 на сто във всички държави-членки на общността. На база на направен анализ от ХОТРЕК посочват, че подобна мярка ще запази работни места в сектора на гостоприемството и ще намали риска от повишаване на цените на услугите, което би било и единствения шанс за оцеляване на бизнеса при запазване на сегашната данъчна ставка.

Намаляване на ДДС ще спаси засегнатите от кризата сектори, категорични са от ХОТРЕК. След финансовата криза от 2008 г. Франция въведе намалена ставка на ДДС за ресторантьорските услуги и това доведе до 17% по-малко фалити в сектора, като по този начин са спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места. Намаляването на ДДС в Швеция през 2012 г. е довело до допълнително увеличение на оборота с 5,6% за ресторантите, посочват от организацията.

6 години след намаляване на ДДС в Германия от 19 на 7% в сектора за настаняване, е изчислено, че благодарение на тази мярка са създадени допълнителни 46 666 работни места. Подобна е картината и в Швеция.

Примерите за намаляване на ДДС в ЕС категорично показват, че мярката води до увеличаване на инвестициите в сектора, обновяване и модернизация на съществуващите обекти, повишава се качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка се подпомага устойчивото развитие на индустрията.

Намаляването на ставката на ДДС има положителни ефект и върху потребителските цени, показват анализите на ХОТРЕК. Във Франция, година след намаляването на ДДС от 1 юли 2009 г. за ресторантьорските услуги, цените в сектора намаляват средно с 0,92%, докато индексът на потребителските цени за цялата икономика се увеличава с 1,51%. Във Финландия, след намаляване на ДДС за ресторантьорските услуги от 22 на 13% през юни 2010 г., спадът на потребителските цени е между 4 и 5%.

Ниските ставки на ДДС позволяват по-значителни инвестиции в сектора, като по този начин допринасят за по-нататъшно повишаване на качеството, което е един от най-важните фактори в глобалната конкуренция. Високото ниво на инвестиции допълнително допринася косвено за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.