Да отпаднат зелените сертификати за външните зони на заведенията 

bhra
Dec 02 2021

Да отпаднат зелените сертификати за външните зони на заведенията 

Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По този начин ще се подпомогне бизнеса, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификати. И ще бъде от полза и за клиентите, обясни зам. – председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван КОВИД-19, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак, обясни Димитров. И допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи. В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите, обясни Димитров. Затова от БХРА настояват изискването за зелен сертификат да отпадне за външните площи на заведенията. 

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух”, категорични са от БХРА. Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. И припомнят, че в други държави това е практика. Например в Солун заведенията работят в момента именно така. Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за  кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който наистина е изправен до стената, подчертават от БХРА. 

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век, подчерта Димитров . 

Вдигането на цената на електроенергията  постави 95% от хотелите и ресторантите „на колене“. Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население  изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора, категоричен бе Димитров. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа, допълни той.