Велинград стяга орисниците за Бабинден

Dec 29 2016

Велинград стяга орисниците за Бабинден

Започна записването за уникалния старинен ритуал “Даване име на дете”, който се изпълнява всяка година на Бабинден във Велинград. С течение на времето се е превърнал в част от характерния облик на курорта. Имената на участниците се събират до 12:00 ч. на 20 януари в ГРАО – в старата сграда на общината, както и на телефон 0359/5 50 26.

Бабинден е на 8 януари, но в Чепинско традицията от поколения е да се отбелязва по стар стил на 21 януари в чест на бабата акушерка. Празникът е свързан със семейните традиции и затова в общината се практикува от години обичая “Поливане”.

Характерно за велинградчани е празникът да се посреща със специални ястия, като в трите квартала “Чепино”, “Лъджене” и “Каменица” се приготвят различни храни. Сред тях са пачата, зелникът и бобът-софенка. Обикновено има богати изложби от гозби, приготвени от граждани или пенсионерските клубове в града.

В ритуала “Даване име на дете” участват орисници – служителки от отдел ГРАО в общината. Те благославят децата с имената им и нареждат пожелания за здраве и късмет. Това се е превърнало в дългогодишна традиция и затова януарският празник се стяга отрано, като е един от най-важните дни в календара на Велинград. На Бабинден се награждава и най-добрият акушер-гинеколог. Подготвя се празнична програма с много музика и танци. Всяка година участват фолклорни групи и ансамбли от региона.

Инфо: Марица Пазарджик