ХОТРЕК: ЕС и правителствата трябва да помогнат финансово на туристическия бизнес за намаляване на парниковите газове

Oct 08 2021

ХОТРЕК: ЕС и правителствата трябва да помогнат финансово на туристическия бизнес за намаляване на парниковите газове

ЕС и правителствата трябва да помогнат финансово на туристическия бизнес за намаляване на парниковите газове. Европейското и националното финансиране са от решаващо значение за стимулиране на компаниите да инвестират в нисковъглеродно или въглеродно неутрално строителство и инфраструктура. Това са категорични от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. Това би подпомогнало усилията на ЕС за намаляване на парниковите газове през 2030 г. до поне 55 на сто от нивата през 1990 г.

За да насърчат процеса финансови инструменти трябва да бъдат включени в Националните планове за възстановяване и развитие на страните –членки, съветват от ХОТРЕК. За това над половин година настояват и от БХРА, но въпреки исканията на туристическия бизнес, подобни средства за сега не са предвидени в нито един от трите варианта на българския национален план. Според ХОТРЕК за да се намали въглеродния отпечатък в сектора на гостоприемството трябва правителствата и ЕС да финансират програми за енергийна ефективност в сектора, да насърчат енергийните одити на хотели и ресторанти, както и да се насърчат така наречените „зелени лизинги“.

Според ХОТРЕК е задължително всяка държава да осигури достъпни стимули за насърчаване на зелените мерки и по-специално да предложи такива на малките и средни предприятия. Необходимо е и финансиране за обучения на служителите в сектора на гостоприемството, така че те да работят устойчиво и екологично. Както и да се намалят бюрокрацията и административната тежест, които пречат на бизнеса да бъде „по-зелен“.

ХОТРЕК призовава властите и бизнеса да си сътрудничат за намаляване на разхищението на храни в сектора.

Необходимо е и да се насърчава устойчивия крайбрежен и морски туризъм, както и да се предприемат действия за удължаване на туристическия сезон през цялата година, подчертават от ХОТРЕК.

След забраната за използване на еднократни пластмасови изделия, трябва да се гарантира, че те вече няма да намират място и в индустрията на гостоприемството, подчертават от организацията. Но и да се помисли как новите мерки за опазване на околната среда да бъдат взети, така че да не се ощетяват финансово представителите на туристическия сектор.