Туристическият и рибарски бизнес: Излизаме на улицата, ако не се оттегли Законът за за енергията от възобновяеми източници в морски пространства

bhra
Feb 19 2024

Туристическият и рибарски бизнес: Излизаме на улицата, ако не се оттегли Законът за за енергията от възобновяеми източници в морски пространства

Рибарският и туристическият бизнес настояват да бъде оттеглен Законът за за енергията от възобновяеми източници в морски пространства. В противен случай представителите на двата сектора, както и на други засегнати от предвиденото поставяне на ветропаркове в близост до брега местни общности и икономически сектори.

Не могат да ни убеждават, че ако нещо се обърка, някой ще поеме политическата отговорност, подчерта зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Не може подобни решения да се вземат без обществено обсъждане, тихомълком от хора, които имат ограничена отговорност и след няколко месеца или години няма да са в управлението на страната, но цената за техните действия ще се плаща от всички нас и нашите деца. Категорично законът трябва да бъде оттеглен, а не поправян. Ефектът от поставянето на ветрогенератори би бил изключително негативен като за туризма, така и за риболова, преработвателната промишленост, туроператори, туристически агенти, ресторанти. И това злонамерено се прикрива, допълни Димитров. Опитваха се да пробутат текстовете на закона с лобистки подход. Представете си какви изкопни работи са необходими и какви фундаменти за перки с височина от по 300 метра, посочи Димитров.

Почти всички общински съвети и обществени организации от Черноморието изпратиха негативни становища относно закона. Дори организации и бизнеси, които са на 200-300 км от морето се чувстват пряко засегнати, защото ако потокът на туристи към Черно море спре, това ще се отрази на цялата страна, категоричен бе Димитров. И припомни, че Черно море е безотточно, а бреговата ивица е едва 300 км.

Председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че мнението на присъстващите организации на пресконференцията е, че ако трябва засегнатите от закона ще излязат на улицата. И подчерта, че за пореден път няма комуникация между бизнеса и държава по ключови и важни теми.

Ветрогенераторите биха засегнали и риболова, преработването на морски продукти, както и мигриращите птици, подчертаха участниците в пресконференцията.

Освен това никъде в нормативните документи не е посочена необходимостта да се приложат изследвания как поставянето на ветрогенераторите ще се отрази на биоразнообразието, почвата, както и върху здравето на човека, обясни Красимира Катеничарова от Сдружение „Човек-Природа-Живот“. Не е ясно и как ще бъдат рециклирани след края на живота им ветрогенераторите, след като е ясно, че животът на перките е максимум 20 години, посочи тя.

В пресконференцията около мнението, че Законът за енергията от възобновяеми източници в морски пространства трябва да бъде оттегли се обединиха още Емил Милев от Сдружение „Черноморски изгрев“, Йордан Господинов от Асоциация на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ“, Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците, Петко Цветков от СДП „Балкани“ и Българска фондация „Биоразнообразие“, Емил Коларов от- Сдружение на заведенията в България, Иван Иванов от Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия и Теньо Тенев от СНЦ “Фарчето”.