Сдружение „Задруга на банските механджии – Уникално Банско” е сдружението с най-голям принос в опазване, съхранение и популяризиране на кулинарните традиции от туристически регион на 2023 г.

Dec 08 2023

Сдружение „Задруга на банските механджии – Уникално Банско” е сдружението с най-голям принос в опазване, съхранение и популяризиране на кулинарните традиции от туристически регион на 2023 г.

Задругата на банските механджии Уникално Банско е официална туристическа организация в района, чиято основна цел е опазване, популяризиране, съхраненние и развитие на банската кухня. От учредявнето си Сдружението работи за постигане на устойчивост и подобряване на туристическия продукт, който е водещ икономически отрасъл в нашата община.

Ние, членове от Задругата на банските механджии сме носители на кулинарните традиции, както в изпълняването на уникалните за града и региона рецепти, така и в начините за тяхното приготовление и поднасяне. Нашите цели са насочени към опазване автентичността на банската механа и банската кухня. Живите и днес традиции са запазили вкуса на банските ястия непроменен през вековете. Характерната битова обстановка в заведенията заедно с вкусните ястия, създават чувството за непреходност във времето по отношение на типичните бански ястия, приготвяни през десетилетията в собствените ни семейства.

В нашата организация членуват 11 семейства, които са направили и инвестирали в родните си къщи с дългогодишна история. Всички ние притежаваме собствени регистрирани по Закона за туризма обекти с нает персонал и имаме минимум десетгодишен личен професионален опит в областта на ресторантьорството. Това сме механите по азбучен ред: „Барякова механа“, механа „Валевицата”, „Везюва къща”, механа “Дедо Йонката”, механа “Дедо Пене”, механа “Дедо Тасе”, “Касапинова механа”, механа “Ловна среща”, “Мацурев хан”, механа “Метоха” и механа “Молерите”. Всички ние паралелно сме и членове в “Съюза на туристическия бизнес Банско” като най-голямата организация в града ни.

Логото на „Уникално Банско” като наша запазена марка и списъка на всички битови заведения, членки на сдружението, седи на видно място във всяко едно от тях. Така всеки посетител разбира кои са механите, в които семейства от Банско предлагат уникалната банска кухня.Съвместно с общинското ръководство и колегите от Съюза на туристическия бизнес, създадохме традиционен „Кулинарен Празник на Уникално Банско“, който се провежда в началото на м. септември. Това е атрактивно събитие за гостите на града, което допринася за популяризирането на Банско като кулинарна дестинация и което всяка следваща година изпълва площад „Никола Вапцаров“ с посетители, които търсят традиция и българско.

Убедени сме, че ежедневно даваме нашия принос в развитието на кулинарията като обменяме ценни кулинарни практики, рецепти и традиции по отношение на туризма и гостоприемството. Ние вярваме в идеята да сме заедно. Смятаме, че запазване автентичността на Банско е наша мисия.