Президентът на ХОТРЕК в писмо до премиера и до шефа на БНБ: Важно е да се подкрепи финансово хотелиерският сектор

Apr 28 2021

Президентът на ХОТРЕК в писмо до премиера и до шефа на БНБ: Важно е да се подкрепи финансово хотелиерският сектор

Да се подкрепи финансово хотелиерският сектор, да се инвестира в обучение на кадри, да се включи туризмът в Националния план за възстановяване и устойчивост, а намалената ставка от 9 на сто на ДДС за туризма да остане в сила и след края на 2021 г. Това са препоръките за спасяване и оздравяване на сектора, които президентът на ХОТРЕК ( Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета) Йенс Цимер Кристенсен отправя в писмо до премиера Бойко Борисов и до управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Писмото е изпратено с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Призивът е в отговор на писмо до ХОТРЕК с искане за подкрепа от страна на БХРА, която е единственият пълноправен член за България на европейската организация, обединяваща 44 асоциации от 33 държави.

„Непосредствената перспектива за хотелиерския бизнес в България, както и в останалата част на Европа, е мрачна. Изключително слабо вероятно е приходите на сектора да се върнат към нормалните си стойности веднага след постепенната отмяна на ограничителните мерки. По-голяма част от бизнеса ще се бори да свърже двата края и да оцелее през следващите месеци, ако не и години“, се казва в писмото до Борисов и Радев на Кристенсен. Затова и финансовата подкрепа за спасяване и подпомагане на сектора е от огромно значение, подчертава президентът на ХОТРЕК.

Кристенсен акцентира върху факта, че намаляването на ставката за ДДС на 9 на сто за настаняване, хранене и развлекателни дейности до края на 2021 г. е навременна и правилна мярка, като трябва да се обмисли и запазването й на действието й за постоянно. Тъй като това е една от най-ефективните мерки за подкрепа на заетостта, инвестициите и конкурентоспособността на туристическата индустрия на национално ниво.

В писмото си президентът на ХОТРЕК подчертава притеснението си от факта, че съществуването на много компании е изправено пред риск заради дългове. Затова от европейската асоциация призовават националните власти да инициират диалог с финансовите посредници на национално и европейско равнище, за да оценят своите
съществуващи инструменти.

 

От ХОТРЕК предлагат в писмото си и практически решения за спасяване на сектора:

– Преструктуриране на взетите досега банкови заеми с нов 5-годишен период, през който представителите на бизнеса да обслужват кредитите според възможностите си. По този начин бизнесът ще може да продължи своята дейност, да защити разкрити работни места, а ще се насърчат и инвестициите, подчертават от асоциацията.

– Осигуряване на работен капитал в размер до 150 000 евро на хотел за отваряне в началото на сезона и работа на обектите. Средствата са необходим за покриване на разходите в първите няколко месеца в експлоатация.

– Предоставяне на потребителски заеми на персонала, работещ в туристическия сектор.

– Осигуряване на добре обучени хора за сектора.

– Туризмът трябва да бъде основен приоритет в Националния план за възстановяване и развитие, като се има предвид икономическото значение на хотелиерството и туризма за България.

– Осигуряване на лесно и достъпно финансиране за туристическия сектор.