Община Варна с приз за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство

Dec 13 2022

Община Варна с приз за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство

Община Варна получи годишната награда за 2022 г. на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) приз за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Варна.

Варна започва своето изграждане като курорт от национално и международно значение преди повече от 100 години и нито за миг не спира да надгражда, за да бъде на нивото на световните морски курортни градове. Днес в икономическия профил на община Варна туризмът е един от основните приоритетни и структуроопределящи сектори на икономиката. Тук е съсредоточена 17,5% от легловата база на България, в която се реализират над 18% от общия брой на нощувките в страната. Ежегодно приходите само от нощувки формират близо 1/5 от приходите от нощувки в местата за настаняване в България.

Дестинацията предлага отлични възможности за туризъм. Уникалното съчетание на природни ресурси – 32 км. морска брегова линия, златни плажове, лонгозни гори, повече от 20 минерални извора, богатото културно-историческо наследство и традиции, наситеният културен календар дават уникални възможности за почивка и развлечения, за развитие на различни форми на туризъм.

Градът е пазител на най-старото злато в света

В началото на 70-те години на ХХ век едно археологическо откритие разтърсва света – край Варна, в древен некропол от края на халколитната епоха, е открито златно съкровище, което опровергава всички известни теории за развитието на човешката цивилизация. Прочутото златно съкровище от Варненския некропол се превръща в научна сензация, защото е най-голямата група от златни предмети, откривана до момента в света – от 297 гроба, разположени на площ от около 7500 кв.м, са изровени повече от 3000 златни предмета с общо тегло над 6 килограма. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят.

Освен това е най-чистото злато, сътворено от човешка ръка. Съдържанието на ценния метал в накитите е уникалнo – над 23,5 карата, и, според историците, показва изключително задълбочени познания на техниките за металообработка и завидни умения на майсторите-ювелири, каквито до момента не са били регистрирани при нито една друга находка от времето на халколита. Това е и най-старото технологично-обработено злато в света, по-древно поне с 1000 години от цивилизациите на Микена, Шумер, Месопотамия и Египет. През настоящата 2022 година се отбелязват 50 години от забележителното откритие.

Варненското съкровище – културен посланик на България по света

Най-старото злато разнася по света името на Варна като център на една от древните цивилизации. Пътешествието на Варненското златно съкровище по света продължава, а най-старото злато се е превърнало в една от визитните картички на столицата на българския туризъм. Така към обичайните ваканционни радости край брега на Черно море посетителите на Варна от страната и чужбина добавят и посещение на Археологическия музей, което се превръща в поклонение пред постиженията на първата цивилизация по нашите земи.

През последните години община Варна насочва усилията си, наред с опазване и популяризиране на културно-историческото си наследство и към по-активна дигитализация и използване на технологиите за представяне на потенциала и утвърждаването на Варна като значима туристическа дестинация.