Областният управител на Шумен подкрепи ресторантьорите

Nov 13 2020

Областният управител на Шумен подкрепи ресторантьорите

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев подкрепи ресторантьорите в града и отказа да издаде заповед за прекратяване на работата на заведенията за хранене, каквато бе идеята на Областния кризисен щаб. След разговор той разбра позицията и притесненията ни и в момента местата за хранене в Шумен ще работят до 23.30 часа, както е в останалите градове и каквато е заповедта на здравния министър Костадин Ангелов. Това заяви председателят на Шуменската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ШАРХ) Десислава Иванова и собственик на ресторант “Миналият век”. Тя благодари за разбирането, проявено от проф. Желев, както и за подкрепата от страна на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, на която ШАРХ е регионална структура.

Радваме се, че условията на работа за заведенията в Шумен ще са същите както в цялата страна. Още повече, че и в тази ситуация пак за нас е много трудно да се оцелеем в сложната обстановка, породена от пандемията на Ковид-19. Заведенията в града поддържат висок стандарт на хигиена, дезинфекцират и се грижат за безопасността на своите клиенти, но хората все пак се притесняват, обясни Иванова.

Тя допълни, че в момента сред най-сериозните проблеми на сектора в Шумен е фактът, че много от собствениците на заведения са наели персонал от бюрата по труда, като държавата е плащала през първите три месеца осигуровките им, но бизнесът е поел ангажимент да не ги освобождава от работа още три месеца. Сега обаче ни е много трудно да запазим тези работници, защото почти нямаме приходи, обясни Иванова. В същото време не можем да си позовлим да се разделим и с дългогодишните си служители, с които работим заедно 15 -18 години, допълни Иванова.