Министър на туризма трябва да е човек от практиката и да е готов да взима смели решения

Nov 25 2021

Министър на туризма трябва да е човек от практиката и да е готов да взима смели решения

Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на бранша, който допринася за сериозен процент от БВП и чиято дейност е структуроопределяща за българската икономика. Ако България иска туризмът да остане важна и стратегическа част от икономиката й, то туризмът трябва да е държавен приоритет. Това са категорични от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), на който БХРА е съосновател и член. По предложение на БХРА, прието от колегите от АТИБ, Алиансът организира поредица от срещи с представители на политическите сили, кандидати за настоящия парламент. На тях от АТИБ представиха своята визия за развитие на сектора и краткосрочните мерки, които са необходими за оцеляването на индустрията. Едва след като е гарантирано оцеляване на сектора е възможно да се мисли за надграждане и реформи, подчертават от АТИБ.

По време на срещите си с представителите на политическите сили от  АТИБ посочиха и какъв според тях трябва да е бъдещият министър на туризма, който да има смелостта да предприеме небходимите мерки и волята да ги защити политически.

Сега, повече от всякога, е необходимо начело на сектора да застане човек, който е практик, познава всички лица на туризма в детайли, прагматик, готов да взима смели решения и да настоява за изпълнението им, да работи за спасяване на индустрията. Новият министър на туризма трябва да е готов да взима нетрадиционни решения за досегашната българска политика, които обаче са масова и успешна практика в конкурентни дестинации. И да е ясно до какво в практиката ще доведат те, а не както досега приеманите мерки да работят частично. Необходимо е много добре да познава проблемите на сектора и организациите, защото няма време за навлизане в материята. Загубихме шест месеца със служебно управление и не трябва да допускаме ново забавяне, подчертават от АТИБ.

Новият министър на туризма трябва да има ясна визия и приоритети. Да е абсолютно наясно и да приоритизира бъдещите си действия. На първо място да изпълни наложителните незабавни мерки за оцеляване на сектора, след това тези, които трябва да се изпълнят също бързо и на трето място тези, които могат да се реализират след известно време, но работата по тях да започне също веднага. Нужен е човек, който да се е доказал като професионалист в сектора и който няма да използва поста министър на туризма за трамплин в своята кариера, а наистина да иска да свърши нещо в помощ на бизнеса. Трябва да ползва експертизата на бранша, без да се впечатлява от това кой е голям, кой малък и да се подвежда от гръмки приказки, а да мисли кое е най-важното и полезно за целия бранш. Да успява да комуникира и разбира исканията на различните представители на сектора и да не се страхува да взима тежки понякога решения. Крайно време е да се избере човек, който не гони лични цели, PR или кариерно израстване, а иска да защити интересите както на бизнеса, така и на потребителите, категорични са от АТИБ.

Новият министър на туризма трябва да се осмели да промени неработещия модел на управление досега, при който чиновниците в Министерство на туризма определяха политиката на бранша, вместо да следват изискванията и нуждите на бизнеса и да му помагат да се развива в правилната посока. Не видяхме това да се случи по време на управлението на екипа на служебното министерство на туризма, нито да има подобна визия.

Много важно е новият министър на туризма да има смелостта и самочувствието да настоява пред своите колеги в кабинета за мерки в помощ на туризма и да защитава интересите му на заседанията на МС. Защото може самият министър на туризма да е човек с много качества, но туризмът е изключително зависим от действията на други ведомства и без стиковане в действията на кабинета и ясното определяне на туризма като държавен приоритет, дейността му ще бъде обречена на провал. Вицепремиерът, който ще отговаря за туризма също трябва да е запознат със случващото се в сектора, а не ресорът му само да му е пришит, като допълнителна дейност, за която се търси място. Най-добрият вариант според АТИБ  е министърът на туризма да е и вицепремиер в кабинета, тъй като дейността на туризма се влияе от политиките на общо 8 министерства – Министерство на туризма, Министерства на финансите, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на външните работи, Министерство на културата. Затова е необходима и координация между тези ведомства, каквито би могъл да осъществи вицепремиер с ресор „Туризъм“.