Как почетният председател на БХРА Благой Рагин откри първите частни хотели в България

Nov 12 2023

Как почетният председател на БХРА Благой Рагин откри първите частни хотели в България

Как почетният председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин откри първите частни хотели в България, какво му е коствало това и как се развива частният бизнес, пише в. „Труд“ по повод 30-годишнината от създаването на национално представената организация с 36 регионални структури.

Първите три частни хотела, които формално се водят кооперативни, но реално са частни, са открити на 2 октомври 1988 г. До отварянето им се стига лично с благословията на Тодор Живков, но самият Рагин в резултат на предприемчивостта си остава без работа. 

Всъщност притеснен в ресторант „Панорама“, в който тогава Рагин управител пристига председателят на Централния кооперативен съюз Иван Пехливанов, който с притеснение съобщава на Рагин, че има поръчение по повод предстоящото посещение в България на Михаил Горбачов да измисли инициатива, с която да покажат на големия брат, че и в малка България се прави нещо за перестройката. След няколко дни размисъл Рагин им предлага да създадат частни хотели в съществуващите шопски къщи в Симеоново, в който местните живеят на по един етаж, а са издигнали поне два други, за да не мислят съседите, че са бедни и за престиж. Написва Рагин идеята си и я предава. За негова изненада лично Живков я одобрява и указът за създаването на кооперативните хотели излиза през август 1988 г. в Държавен вестник. Именно тогава започва ходенето по мъките, тъй като местните хора в Симеоново се страхуват да отворят хотели, тъй като много добре им е известно, че по време на комунизма не само че не се насърчава частната инициатива, а и има вероятност първите ентусиасти да завършат дори в затвора. С мъки Рагин убеждава трима съседи, които решават да скочат в неизвестното и да отворят хотелите „Ягода“ и „Атлантик“ в столичния квартал „Симеоново“. На откриването обаче отказват да пристигнат каквито и да е партийни величия, та се налага Рагин да произнесе реч. За да не го уволнят заради магарията да открива частни хотели, сам подава оставка и напуска „Панорама“. Шопите обаче установяват, че от отдаването на стаи под наем на чужденци не се печели малко и постепенно частните (кооп) хотели стават 160 в цялата страна. Така през 1993 г. идва необходимостта от обединението им, за да защитават заедно интересите си и затова се регистрира Съюзът на частните хотелиери и ресторантьори в България, който впоследствие е преименуван на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Повече за историята на БХРА можете да научите от следния линк – https://trud.bg/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-30-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8/#google_vignette