Златни пясъци празнува 66 години

Jun 30 2023

Златни пясъци празнува 66 години

66 години от създаването си чества днес курортният комплекс Златни пясъци. Първият отворен хотел в комплекса е “Родина”, който посреща първите си гости на 30 юни 1957 г. 

Строежът на курорта започва през 1955 г. сред решение на Министерски съвет. Идеята обаче дават далеч преди това братята Херман и Карел Шкорпил впечатлени от силния пясък, огромната ивица, чистия въздух и бистрата морска вода.

С правителственото постановление през 1955 г. се дава задачата за две години да бъдат изградени два курортни комплекса край Варна. Това са “Дружба” – с 1000 легла, и “Златни пясъци” – с 2000 легла.

Курортът “Златни пясъци” е проектиран от колектив начело с арх. Георги Ганев. На 11 август 1956 г. в местността Узун Кум (дълъг пясък) е направена първата копка на комплекса. 

Мястото на бъдещия комплекс освен с девствени гори край морето било известно и като естествен развъдник на змии. За да ги прогонят и да осигурят безопасна почивка на бъдещите туристи били внесени около 300 таралежа от Албания, които били пуснати в района. 

През 1957 г. в комплекса са изградени 8 хотела – “Родина”, “Изгрев”, “Сердика”, “Хоризонт”, “Ялта”, “Дружба”, “Савоя” и “Дунав”, 5 ресторанта – “Калиакра”, “Морско око”, “Казино”, “Старият дъб”, “Златна рибка”, бар-сладкарница “Домино” и пет зони с дървени къщички. Строителството на комплекса продължава на три етапа, като последният завършва през 1966 г.

Днес “Златни пясъци” е най-големият и предпочитан курорт на Северното Черноморие.  И това лятото гостите му могат да се радват на дългата и широка плажна ивица, на бистрото и чисто море, на перфектните условия за семейна ваканция в хотелите и на активен нощен живот.