Здравните мерки трябва да са придружени от икономически

bhra
Oct 14 2021

Здравните мерки трябва да са придружени от икономически

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) неколкократно сме подчертавали, че здравето на нашите служители и клиенти е на първо място. И след като здравните власти преценяват, че трябва да бъдат наложени мерки за опазване на здравето на гражданите и гостите на България и за ограничаване на пандемията от КОВИД-19, ние сме категорични, че те трябва да се спазват.

В същото време обаче е недопустимо те да са за сметка на икономическото оцеляване на туристическите фирми и техните служители. Абсолютен цинизъм е да се въвеждат здравни мерки без компенсации за бизнеса и работниците в него, категорични са от БХРА. 

От национално представената организация с 36 регионални структури припомнят, че хотелиерите са единствените представители на туристическия бизнес, които не получиха обезщетения от началото на пандемията досега. Въпреки че именно туризмът и големите инвеститори в него – хотелиерите, са най-засегнати от мерките за ограничаване на епидемията. Те не са обезщетени все още по никакъв начин и за рекордните цени на тока, които се увеличиха три пъти само от началото на годината насам. А именно хотелиерският бизнес е сред най-енергоемките и заради скъпия ток има риск голяма част от хотелите да не отворят както за зимния сезон, така и за предстоящия летен. 

Въпреки това обаче нито едно от правителствата досега не предприема действия, с които да покаже на дела, прокламациите в началото на всеки мандат, че туризмът ще е приоритет като структуроопределящ отрасъл за българската икономика, който допринася за близо 15 на сто от БВП на страната. 

Вече месец след края на летния сезон не е помислено за сезонните работници. Не са предвидени курсове за обучения, квалификация и преквалификация, които да започнат веднага, така че работниците да бъдат подготвени за нуждите на бизнеса за следващия сезон и да получат временна заетост. Въпреки настояванията от страна на БХРА не са предвидени и социални помощи за хората, чиято заетост е временна и не могат да покрият изискванията за стаж. 

От БХРА са категорични, че кабинетът трябва веднага да компенсира затворените туристически бизнеси и тези, чиято работа е ограничена от въведените здравни мерки, за да не се стига до напрежение и протести.