Германски съд обяви практиката на Букинг да налага минимални цени в каналите на продажба на хотелите за незаконна

May 20 2021

Германски съд обяви практиката на Букинг да налага минимални цени в каналите на продажба на хотелите за незаконна

Германският федерален съд обяви, че изискването на компанията за онлайн резервации Букинг хотелите да не продават по други канали своите пакети и нощувки на по-ниски цени, отколкото са обявени на сайта на Букинг, противоречи на законодателството и правилата за конкурентност. Решението на съда е, че Букинг няма право да пречи на хотелите в Германия да предлагат по-добри цени чрез собствените си уеб сайтове, като според представителите на Темида това би било както в полза на бизнеса, така и на потребителите.

Това е глътка свеж въздух за хотелиерите в Германия, които ще имат така необходимата свобода да определят собствените си ценови стратегииа препятствията пред дигитализацията им са отменени. Надяваме се, че присъдата ще създаде важен прецедент за други европейски пазари ”, заяви генералният директор на ХОТРЕК (Европейска асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета) Мари Одрен. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАе единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и като такъв има достъп до пълна и изпреварваща информация относно европейски регулации и промени, както и подкрепа за защита на професионалните си интереси в институциите на ЕС.

През последното десетилетие ХОТРЕК активно води дела срещу клаузи за паритет на цените и свободното им определяне. Надяваме се, че вчерашната присъда ще получи отзвук в Европейския парламент и в Съвета“, допълни Одрен.

В Европа забраната за пазарен монопол чрез диктуване на минимални цени е забранена не само в Германия, но и в Австрия, Белгия, Франция и Италия. Въпреки това Букинг продължава да оперира успешно на тези пазари, но не като монополист, а като конкурентен играч. За подобни мерки от години настояват и българските собственици на места за настаняване и членовете на БХРА в частност.