Веселин Налбантов: Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърите

Oct 30 2020

Веселин Налбантов: Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърите

Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърните полети с 35 евро на заета седалка и да се намали бюрокрацията при отчитане на документите, необходими за получаване на помощта. По този начин схемата ще стане по-работеща, ще намалеят административните разходи, помощта ще може да стигне до повече компании и съответно ще допринесе за пристигането на повече туристи в България. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

В момента бюрокрацията при отчитане на броя пристигнали у нас туристи чрез чартъри с минимум зает капацитет от 100 места и отседнали в категоризирани места за настаняване е огромна. Затова и част от компаниите, които бяха планирали да се възползват от тази схема се отказаха, обясни Налбантов. И допълни, че ако искаме помощта да е още по-ефективна задължително трябва да се променят условията по отчитане на докарания брой туристи.

В момента е задължително да се представи копие от договора с всеки един клиент или копие от вауера, който се дава на туристите за пакетното пътуване. Сами разбирате, че става въпрос за огромна по обем документация, понякога за хартиени копия в размер на 40 000 страници, както и за отнемащ време и неефективен процес. Според нас това е излишно и е достатъчно да се предостави образец на документа, а цялата останала необходима информация може да се набави от летателните списъци на авиокомпаниите и от регистрите на хотелите. Да не забравяме, че информация за всеки гост и продължителността на неговия престой задължително се подава към ЕСТИ системата, до която достъп имат и от Министерство на туризма, припомни Налбантов. И подчерта, че това прави цялата бюрокрация излишна.

Според Налбантов е необходимо да се увеличи и обема на максималната допустима помощ. Към момента тя е 800 000 евро за целия период на действие на схемата за подпомагане на чартърните полети до 14 май 2022 г. Но според БХРА тази помощ трябва да е неограничена и да е стимулиран всеки, който доведе туристи у нас, особено в такъв тежък за сектора момент. Защото тези пари ще се върнат и то мнократкотно в бюджета, категорични са професионалистите.

Още повече, че Европейската комисия вече промени правилата за отпускане на държавна помощ предвид сложната икономическа обстановка, породена от разпространението на глобалната пандемия. Според информация, която ние изпреварващо получихме и от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведение и кафенета, на които БХРА е единствен и пълноправен член за България, вече максимално допустимата държавна помощ за една компания е в размер на 3 млн. евро, при това на година, допълни Налбантов.

airport