БХРА: Участието в Националния съвет по туризъм да зависи и от приноса към бюджета

bhra
Mar 31 2021

БХРА: Участието в Националния съвет по туризъм да зависи и от приноса към бюджета

Необходима е реформа относно състава и правилата на работа на Националния съвет по туризъм. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В поредица от срещи с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание от национално представената професионална организация предоставят на всяка от партиите папка с подробно разписани предизвикателства пред сектора, пътищата за тяхното решаване и приоритети за развитието на туризма с обем над 30 страници, като очакват политиците да поемат конкретни ангажименти за тяхното изпълнение. Една от необходимите реформи според тях е именно в работата на Националния съвет по туризъм.

Участието в Националния съвет по туризъм на представителите на сдруженията на хотелиерите в националните курорти, в които основно се прилага политиката на Министерството на туризма, трябва да е задължително, посочват от БХРА. Според тях е необходимо да се регламентира състава на Националния съвет по туризъм, според приноса на туристическите отрасли в държавния бюджет.

Тъй като Националният съвет по туризъм е най-висшият орган за управление в бранша, е добре да се получава пълна информация за неговата работата. Ограничен брой представители на бранша участват в Националния съвет по туризъм, поради което е необходимо останалата част от бранша да бъде информирана за решенията на органа, обясняват от БХРА. Според тях именно затова е редно всички решения в пълнота, а не в съкратен вид, да се качват на сайта на Министерство на туризма, за да бъдат информирани всички членове на браншовите организации и да могат да ползват информацията при необходимост

Имайки предвид сериозния дял на туризма в икономиката на страната, считаме, че е необходимо да се вдигне нивото на Националния съвет по туризъм / НСТ /, като в него участват министри, а не зам.- министри, подчертават още от БХРА. Това според организацията ще полезно и за работата на НСТ, когато съгласуванията с отделните ведомства по поставените въпроси ще стават още по време на НСТ, което за бранша е много важно.