БХРА: Премиерът трябва да отстрани съветника си по туризма

bhra
Apr 26 2022

БХРА: Премиерът трябва да отстрани съветника си по туризма

С такива съветници промяната в туризма няма да се случи и при този кабинет

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на думите на съветника на министър-председателя Кирил Петков – Любомир Попйорданов, че родният морски туризъм е мързелив и е свикнал да разчита на единствено на големите туроператори да му напълнят хотелите. Според нас това твърдение освен, че не отговаря на истината е изключително тенденциозно и показва непознаването на Попйорданов на спецификата на летния ни туризъм. Припомняме, че летните и зимните ни курорти, именно „големият туризъм“, както го нарича Попйорданов, допринасят да над 70 на сто от приходите от туристическия сектор или за 70 на сто от 13% от БВП на страната. За нас е непонятно как съветник на премиера може да си позволи да се изказва така за бизнеса, който му плаща чрез данъците и заплатата като държавен служител, категорични са от БХРА.

Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които има пред ваканционния туризъм ще се решат решат с такива съветници, категорични са членовете на национално представената организация с 36 регионални структури в страната. За каква визия и въображение говори Попйорданов, след като държавата неглижира изцяло туризма и не се прави нищо съществено за решаване на основни проблеми като статута на националните курорти и условията, при които се концесиониране плажовете, питат членовете на БХРА. Говорим за национални курорти, а в тях няма елементарни правила, всеки си прави каквото иска. Откакто управляващите се настаниха на жълтите павета вместо да дойде промяната, отново сме свидетели на пълна незаинтересованост и бездействие. Никога не идва редът за срещите в туризма и държавата продължава да е страничен наблюдател. Изминаха 4 -5 месеца от новото управление и е ясно, че поредната промяна в туризма се отлага и тя няма да се случи и при този кабинет.

За три месеца толкова пазят министър-председателя, че два пъти изясняваме на чиновниците в МС защо искаме среща с премиера. Както и не можахме да направим дори една професионална среща с министъра на икономиката, защото за нашите проблеми никога не идва ред и началникът на кабинета й не те е вкарал в графика. За всяко нещо, което искаме да се промени се налага да изслушваме колко тромава била коалиционната формула за взимане на решения и не се знаело кога ще се задейства, тъй като винаги има по-важни неща от туризма. Което показва, че туризмът и в това правителство е неглижиран. Нищо че преди изборите ни уверяваха в обратното. Добре че има Комисия по туризъм в НС, в която от време на време се дискутират сериозни неща в туризма, но само се говорят. До решения не се стига.

Ако има достойнство Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него като съветник на премиера по туризма не му е ясно, че въпреки държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка, поемат всички увеличени разходи и предлагат съответните намаления на ръба на възможностите си, за да са конкурентноспособни на международните пазари. Докато в конкурентите ни дестинации това го прави държавата. И ако хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, след като плащат цялата сметка в сектора за нестабилността на държавата и на икономиката ни, здраве му кажи, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Туристическият бизнес, както и хотелиерите по морето и не само, оцеляват, въпреки че държавата нехае заради тях и позволява наемът на един комплект чадъри и шезлонги за сезона, който се заплаща от хотелиерите при преотдаването му от страна на концесионерите на държавните плажове, да струва 1500 лева за сезон. А паркомясто – 1000 лева. Хотелиерите два пъти плащат данък– единият път на общината, която няма как да инвестира в частна собственост и прави хотелиерите в националните курорти неравнопоставени с градските, и втори път – към инфраструктурните дружества по приватизационни договори, чиито основания са отпаднали. В курортите не се спазват търговските и транспортни схеми, паякът побърква гостите, които сме докарали с много труд, но важното е правилният човек да печели… А полицията не вижда и не чува… Въпреки всичкото това безхаберие се опитваме „да мързелуваме“ и правим продукт, който е близо 13 на сто от БВП, подчерта Щерев.

Не можеш да наречеш представителите на морския туризъм мързеливи, при условие, че вече над две години те оцеляват в две последователни сериозни кризи, при това без подкрепата на държавата, която не ни затвори, но ограничи сериозно дейността ни, само и само да не ни плаща обезщетение. Държавата изплащаше компенсации за провалените почивки извън България, но не и за анулираните резервации в страната, подчерта още председателят на БХРА Георги Щерев. В момента за пореден път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разходите за бизнеса растат, липсва работна ръка, не се изплащат всички пари за настанените в хотелите украински бежанци, има забавяне на записванията от основни пазари, редица нерешени от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, липсата на реклама. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция са подкрепени с редица мерки от държавите си, което им позволява да предлагат и изгодни условия. И точно в такъв момент, в който хотелиерите по морето се борят за пореден път да оцелеят и за всеки турист, съветник на туристическия министър си позволява да ги нарече „мързеливи“. Това е абсолютно недопустимо, категоричен бе Щерев.

Любомир Попйорданов сигурно има капацитет да съветва как да се усвояват средства за алтернативен туризъм по различни програми, но определено няма никаква представа от гръбнака на родния туризъм – ваканционния, който допринася за 70 на сто от приходите в сектора .А като знае какво да говори за неща, които не разбира, по-добре е човек да се научи да мълчи, както гласи народната поговорка. Не отричаме в никакъв случай значението на другите видове туризъм освен морския. Господ ни е дал огромно разнообразие и възможности за развитие на различни видове туризъм. Всеки от тях има своето място и помага да се развиват и останалите. Но сме категорични, че е безумно да се определя като проблем партньорството между хотелиери и туроператори, каквато има и във всички водещи международни дестинации. Самият Попйорданов работи като туроператор от десетилетия и би трябвало да знае колко важно е партньорството с местата за настаняване, независимо дали са къщи за гости или висококатегорийни хотели. Не е нормално точно съветникът на премиера по туризма да се опитва да вкарва клин в отношенията хотелиери-туроператори. Още повече, че българските хотелиери не изостават от световните трендове и все повече работят за дигитализация на продукта си, подчерта Щерев.

Крайно време е Министерски съвет да се окомплектова с добри съветници, защото от тях чакаме идеи за решаване на проблемите ни. Не може Любомир Попйорданов, който има експертиза единствено относно алтернативни туризъм и брои костенурки, да се произнася за туризма по морето. Той да си гледа мравките и горския туризъм. категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.. Човек, който не е спал дори в един хотел за собствена сметка не може да се произнася по този начин и да ни нарича мързеливи. Съветвам премиерът да си избира по-добре съветниците. Има достатъчно браншовици, които работят и разбират детайлите в работата ни, подчерта Налбантов.

Изказването на Попйорданов е крайно некомпетентно, защото хотелиерите от години не разчитат единствено на туроператорите, а продават и чрез всички възможности за развитие на онлайн резервациите и груповото пазаруване. Категорични сме несъгласни с твърдението на този човек, който твърди, че работи за благото на бранша. Хората са инвестирали милиони. Те са и първите, които реагираха на призива на премиера Кирил Петков за настаняване на хиляди бежанци. Ако в началото не се бяха намесили съветниците като Попйорданов, нещата щяха да вървят много по-гладко. Преди дни започнаха плащанията за престоя им и се оказва, че част от колегите са получили едва 40 на сто от дължимите им суми, при това без никакви обяснения. Те няма как да поемат тези разходи сами. Попйорданов да посъветва премиера как да реши този проблем, вместо да се е изказва некомпетентно. И отправям апел към следващото правителство – да престанат да назначават калинки, подчерта Налбантов.

Няма по-комплексен бизнес от туризма. И ако по-рано сме разчитали единствено на организирани туристи, това са впечатления от преди 15 години, подчерта членът на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Атанас Карагеоргиев. Явно господин Попйорданов живее в друго измерение. И затова държавата ни е на този хал, защото съветниците в туризма с ни такива. Той явно няма никаква представа от морския ни туризъм, категоричен бе Карагеоргиев.

През 2019 година например с моите два хотела работихме с 84 туроператора. Хотелиерите използваме и възможностите, които ни дава дигитализацията – продаваме през сайтовете си, през онлайн посредници и така нататък. Явно е, че не стоим да мързелуваме и да дойде някой да ни напълни хотелите, подчерта Карагеоргиев.

Липсата на държавна политика ни накара да бъдем много по-изобретателни, категоричен бе той. Защото през последните години думата „туризъм“ е мръсна, а секторът се приема от управляващите като златна кокошка, която единствено трябва да снася златни яйца, но никой не мисли как да я нахрани. Има хиляди нерешени проблеми – от рекламата до комисионерството в концесиите.

Искам да напомня на господин Попйорданов, че за да направи един хотел човек трябва да има комплексни познания – по строителство, да е проучил пазара, да знае какво поръчва на проектанта, да избере подходящо обзавеждане. И всичко това изисква не мързел, а много енергия, за да направиш един хотел успешен. Да не говорим в настоящите условия – при тези цени на електроенергията, газа и водата, какви сложни маневри трябва да правим и колко трудно се оцелява. Така че господин Попйорданов има лични поздрави от мен за изказването си. Редно е да се извини за думите си, защото мнението му е вредно и освен това антидържавно, заяви Карагеоргиев. С такова отношение към туризма няма как да чакаме българите да почиват в родните курорти, а все ще висят по КПП-тата и ще чакат да ходят в Турция и Гърция, допълни той. А премиерът трябва да помисли какво точно го съветва Попйорданов, след като за 5 месеца не намери време да направи достатъчно срещи с представителите на един от най-засегнатите икономически сектори, нито да вникне в проблемите им.

От БХРА са категорични, че изказването на съветника на туризма – Любомир Попйорданов показва по явен начин, че той работи срещу туристическата индустрия и в този случай е абсолютно неприемливо да остане на поста си, на който е нужен човек, който иска да помогне за развитието на сектора и за оцеляването му в продължаващите над 2 години поредица от кризи. БХРА очаква премиерът Кирил Петков да освободи съветника си от поста заради неразбирането му на спецификата на туристическия сектор и тенденциозно отношение.  В противен случай, с такива съветници, промяната в туризма ще продължи да се отлага.