БХРА представи приоритетите си за туризма пред експертите на Има такъв народ

Mar 20 2021

БХРА представи приоритетите си за туризма пред експертите на Има такъв народ

Част от Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) представи приоритетите пред туризма, за чието осъществяване е необходима политическа воля и пред експертите на партия Има такъв народ. В поредица от срещи с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание професионалната организация посочва проблемите и предизвикателствата пред туристическия сектор, както и пътищата за преодоляването им. Всяка политическа сила получава и папка в обем от над 30 страници с писмено разписани най-важните приоритети за сектора както в краткосрочен план, така и стратегически за бизнеса.

От БХРА представиха приоритети си пред зам. – председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов и пред членовете на комисиите по туризъм и по външна политика и икономика на партията Ивайло Кожухаров, Пламен Николов и Пламен Данаилов. От политическата сила подчертаха, че са доволни, защото получават от туристическия сектор подробно разписани приоритети и идеи за осъществяването им, разделени в три групи – за спешно осъществяване, за изпълнение във възможно най-кратки срокове и за такива, по които трябва да са факт на малко по-късен етап, но по тях да започне да се работи веднага. Сред тях са осигуряване на достъп до евтини финансови ресурси за отрасъла, по-ефективна реклама, целево европейско финансиране, изменения на редица нормативни актове, политика за обучение, привличане и задържане на професионално обучени кадри, промени във визовата и концесионна политика, определяне статута на националните курорти, премахване на т.н. инфраструктурни вноски заплащани от собствениците на обекти в тях, укрепване на свлачища, ремонтиране на пътища до курортите и изграждане на паркинги в тях, предприемане на мерки за удължаване на туристическия сезон, засилване ролята на Националния съвет по туризъм и най-вече обединение на бранша.

От Има такъв народ подчертаха, че съвместната работа по представените приоритети ще продължи и занапред, като в бъдещи разговори ще се навлезе и в повече детайли. От БХРА са подготвили и двустранни споразумения за политическите сили, пред които представят приоритетите. Чрез подписване на документите партиите поемат ангажимент за изпълнение на тези от тях, по които имат съгласие с БХРА, защитата им в парламентарната зала и включването им в управленските си програми. Както и че ще ползват експертния потенциал на БХРА, който покрива голяма част от бранша.