БХРА отново настоя за подкрепа при разсрочването на кредитите за бизнеса

Jan 07 2021

БХРА отново настоя за подкрепа при разсрочването на кредитите за бизнеса

Да се разсрочат старите задължения на туристическите компании при изгодни условия за срок от 5 години, за да може бизнесът да се възстанови от последствията от кризата. За това призова председателят на БХРА Георги Щерев по време на среща на туристическиа бизнес от Варна и региона с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. БХРА вече е потърсила и подкрепата на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета – ХОТРЕК, на която е единствен член за България да съдействие по казуса пред Европейската централна банка. Освен отсрочка за старите дългове, от БХРА настояват и за облекчени условия за достъп до евтини кредити за оздравяване на туристическия бизнес, подчерта още Щерев. Липса на ранни записвания води до липса на оборотни средства, с които да се подготви и стартира сезона през първите месеци. И затова отпускането на свежи финанси е от изключително значение за оцеляване на сектора, категоричен бе председателят на БХРА.

Щерев отбеляза още, че трябва да бъдат променени критериите по мярката 60/40, за да могат да се възползват от нея и ваканционните хотели. Те реално нямат декларирани обороти през месеците извън сезона, но плащат заплати на висококвалифицираните си служители, за да ги запазят и подобно разширяване на мярката е от изключително значение за запазване на тези наети лица, обясни той. И допълни, че е необходимо и да се ускори плащането по мярката, тъй като последните средства по нея са получени за месеците юли и август, а при намалената работа в момента всеки лев е от значение за бизнеса.

Щерев бе категоричен, че ако се даде възможност за получаване на ваучери за настаняване като необлагаема част от възнаграждението на служителите в частния и държавния сектор,, подобно на съществуващите за храна, ще се активизира българския пазар и ще се подпомогне родния туризъм. Той подчерта, че БХРА подкрепя и идеята на Българския съюз по балнеология и спа за въвеждане и на ваучери за здравна превенция.

georgi shterev

 

Щерев припомни още, че са нужни мерки за облекчаване на визовия режим и по-лесно издаване на онлайн визи особено за страните от Руската федерация и съседни държави като Турция.

От туристическия бизнес по време на срещата настояха още за облекчения за плащане на местни данъци и такси, както и за целенасочена реклама на страната ни като туристическа дестинация и на Варна като подходящ регион за развитие на спа туризъм.