БХРА отбеляза тържествено своята 30-годишнина

Nov 03 2023

БХРА отбеляза тържествено своята 30-годишнина

С коктейл и припомняне на най-значимите събития и почитане на учредители си Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) отбеляза тържествено 30 години от своето учредяване на 2 ноември в столичния хотел „Астория“. Събитието бе организирано в партньорство с Министерство на туризма, а освен министърът на туризма Зарица Динкова празника на БХРА уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите министри на туризма Марияна Николова и доц. Стела Балтова, бившият зам.-министър на туризма Иво Маринов, председателят на КРИБ Евгений Иванов, изпълнителният на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиев, председателят на Алианса на туристическата индустрия в България проф. Георги Рачев, председателят на Обединение „Бъдеще за туризма“ Павлина Иванова, председателите на УС на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров и Ричард Алибегов, председателят на УС на Българската туристическа камара Георги Николов, главният секретар на Балканския алианс на хотелиерските асоциации Бранко Кривокапич, доайените и част от основателите на БХРА.

Отминаха 30 години от създаването на БХРА, през които организацията укрепна и стана сериозен фактор в туристическия живот на страната. Тя се превърна в една от най-големите структури в национален мащаб с 36 регионални и местни структури и над 3100 хотели и ресторанти – пълноправни, редовни, асоциирани членове, заяви председателят на УС на БХРО Георги Щерев. От името на ръководството на Асоциацията той пое ангажимент проблемите на бранша да продължат да бъдат поставяни пред управляващите, а асоциацията да защитава все така с постоянство, търпение и морал интересите на своите членове. Ако се налага, ще търсим и натиск за решаването им по най-добрия начин, допълни той.

Почетният председател на БХРА Благой Рагин разказа за първите стъпки не само на асоциацията, но и за създаването на първите частни хотели, открити на 2 октомври 1988 г. в София. Сред присъстващите бе и собственикът на първия частен хотел у нас – „Ягода“ в квартала „Симеоново“ Иван Александров.

Министър Динкова акцентира в приветствието си върху значимостта на сектора в икономически и политически план. Туризмът е изключително важна локалната политика, каза министърът и открои ролята му на инструмент за мека дипломация. 

БХРА получи по повод празника си редица поздравителни адреси, сред които от президента Румен Радев, премиера Николай Денков, от социалното министерство, висши и професионални училища, браншови асоциации, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, хотели.

Всички присъстващи на тържеството получиха юбилейни книги, издадени по повод 30-на организацията. Официалните гости бяха почетени с почетният знак с логото на БХРА, а присъстващите членове на ИБ – със златни значки с логото на БХРА.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта необходимостта от национална рекламна кампания за промотиране на родния туризъм, тъй като страната ни има всички условия да бъде сред водещите дестинации в света. И благодари на сектора, че по време на ковид кризата у нас не е бил заразен нито един турист.

Бившият вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова напомни за подкрепата на държавата по време на ковид кризата за спасяването на туризма и изтъкна, че тогава България е била единствената страна, която е имала зимен сезон.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева изтъкна коректността и почтеността на организацията през тридесетте години на съществуването й.

Проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), посочи, че едно поколение е напълно достатъчно, за да може в България да се отличава с много високо качество на хотелиерския и ресторантьорския бизнеси.