БХРА на среща с кандидатите за парламента: Нужна е политическа воля за решаване на проблемите в туристическия сектор

Mar 23 2023

БХРА на среща с кандидатите за парламента: Нужна е политическа воля за решаване на проблемите в туристическия сектор

От национално представената организация настояват партиите да поемат реални ангажименти

Необходима е политическа воля за решаването на проблемите и изпълнение на приоритетите, които не само да върнат туризма отново на икономическата карта на България, но и да го направят по-разпознаваем, по-продаваем и успешен и зад граница. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Представители на национално представената организация с 36 регионални структури в страна проведе поредица от срещи с представителите на политическите сили, кандидати за следващия парламент, за да представи вижданията си за развитие на бранша, както и неотложните проблеми пред сектора и вариантите за тяхното решение. По време на предизборната кампания представители на БХРА се срещнаха с експертите на Левицата – Татяна Дончева и Валери Жаблянов, на БСП- Христо Проданов, на ИТН – Пламен Данаилов и Ивайло Вълчев, на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Венко Сабрутев, Божан Божанов, Ива Михайлов, Димитър Найденов, Виолета Донева, на Български възход – Стефан Янев, на ГЕРБСДС – Делян Добрев, Деница Николова. На срещите от БХРА през последните два дни присъстваха почетният председател на организацията Благой Рагин, председателят на УС на БХРА Георги Щерев и зам.-председателите на организацията Еню Енев, Атанас Димитров и Бранимир Миланов. 

През последните 20 години в сектор „Туризъм“ се натрупаха обективни проблеми, чието решаване вече е неотложно. Безпрецедентната глобална пандемия от COVID-19 и последвалите кризи в резултата на войната в Украйна, поскъпване на енергоносителите и инфлацията доведоха до нови проблеми и постави един от стратегическите и приоритетни отрасли на Република България пред риск за икономическото му оцеляване. Основна част от тези стари и нови, но съществуващи текущи проблеми, са обект на регулиране от страна на държавата, подчертаха от БХРА.

От БХРА настояват представителите на политическите сили не просто да коментират кои от представените им приоритети подкрепят – изцяло или частично, както и кои не подкрепят.

Очакваме по време на разговорите да достигнем до съгласие по определени приоритети, цели, задачи и пътища за решаване на проблемите, които в последствие да бъдат реализирани по време на следващото управление на държавата, подчертаха от Изпълнителното бюро на БХРА. Те поискаха от представителите на политическите сили да бъдат подписани и двустранни споразумения с БХРА за това кои приоритети поемат ангажимент да бъдат изпълнение след избирането на парламент и съставянето на редовно правителство. В тези тежки времена за нашата индустрия е много важно да има ясни и точни позиции, а не да се гоним из парламента и политическите централи, категорични са от БХРА.

Първо и най-важно е политическите сили да определят дали туризмът е приоритет за държавата или не, подчертаха от БХРА Ако е – трябва да предприемат фундаментални действия за решаване на основните проблеми пред сектора и тези мерки се решават с конкретни действия, а не с общи приказки за бъдещи намерения, подчертаха представителите на БХРА по време на срещите.

Не е нормално, ако туризмът е приоритет, базисни неща за неговото развитие да не са решени. Ваканционният морски и зимен туризъм се пренебрегва през годините и неговите проблеми още остават на заден план, въпреки че 70 на сто от приходите въобще от сектора се дължат именно на тях.

Всяка от политическите сили се ангажира да изпълни част от предложението в споразумението с БХРА цели – обявяване на туризма за приоритет в българската икономика и предприемане на конкретни действия за решаване в най-скоро време на основните проблеми в сектора; утвърждаване на позитивен имидж на българския туризъм; превръщането на България в привлекателна целогодишна дестинация; осигуряване на професионални кадри за туристическия бранш; предприемане на действия за обединение на бранша и създаване на единна национална структура, която да защитава интересите му; промяна във визовата политика на страната и облекчаване на процедурата за кандидатстване и получаване на туристическа виза; национална реклама с доказан ефект, съгласувана с туристическия бранш, за реализирането на която да се отделя всяка година от националния бюджет по 1 % от приходите на туристическия сектор; осигуряване на адекватно банково кредитиране на туристическия сектор; европроекти и грантове за туризма; обезщетения за високите цени на ток, газ и вода; осигуряване на безвъзмездно финансиране за енергоспестяващи системи; запазване на 9 % ДДС за ресторантите и заведенията, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм; определяне статута на националните курорти; премахване на т.н. инфраструктурни вноски, заплащани от собствениците на обекти в национални курорти; промяна на принципа при отдаване на концесии в туризма; промяна в нормативната уредба за категоризацията в бранша; изготвяне на нов Закон за туризма; стимулиране на стоки и услуги, произведени в България; укрепване на свлачища, ремонтиране на пътища до курортите и изграждане на паркинги; брегоукрепване; удължаване на туристическия сезон; разработване/стимулиране на вътрешния пазар; делегиране на по-сериозни права на Консултативния съвет по въпросите на туризма по формирането и реализацията на туристическата политика на Общината; туристическият данък да се разходва само за дейности, свързани с туризма, като в края на годината общините да представят подробен отчет за разходването на туристическия данък пред Министерството на туризма и съответните браншови организации от региона.

Представителите на всички политически сили са дали съгласието си да подпишат споразумението и да работят заедно с БХРА за защитаване интересите на туризма и след изборите, независимо дали намерят място в следващия парламент и дали участват в управлението на държавата. Освен това аблосютно всички политически експерти са се съгласили, че трябва да се запази на 9 % ДДС за ресторантите и заведенията, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм поне докато трае кризата, а след допълнителни анализи да се прецени дали мярката може да остане и трайна.

Кои според БХРА са приоритетите пред туристическия бизнес можете да прочетете в прикачените снимки на документа, който получиха и представителите на политическите сили. От БХРА разполагат с подробни разработка по посочените теми, които са предоставени на участниците в срещите. Тези мерки са не само належащи, но и задължителни за оцеляване на бизнеса и политическите сили трябва да постигнат консенсус за изпълнението им, категорични са от БХРА.