БХРА: Държавата отново пропуска възможност да докаже, че туризмът е приоритет

bhra
Nov 02 2022

БХРА: Държавата отново пропуска възможност да докаже, че туризмът е приоритет

Спирането на програмата за настаняване на украински бежанци е поредното доказателство, че туризмът не е приоритет за държавата. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Хотелиерите бяха първите, които подадоха ръка на бежанците и държавата, като част от тях теглиха кредити и взеха овърдрафти, но държавата през цялото време прехвърляше отговорността на хотелиерите за настаняването на бягащите от войната майки и деца.

Средствата, които се отпускаха на настанен в хотелските бази със сигурност не бяха достатъчни, но въпреки това от бизнеса не обърнаха гръб на нуждаещите се. Затова сме изненадани от некоректното изказване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че бежанците ще бъдат преместени, за да може при зимни условия, каквито предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в по-сигурни места. При условие, че хотелиерите предоставиха перфектни условия за настаняване на украинските бежанци, осигуряваха им питателна храна и дори анимация за децата, така че да забравят ужаса на войната и то без яснота за плащане и за своя сметка три месеца, заяви председателят на БХРА Георги Щерев.

Не сме съгласни с изказаното недоверие, предвид факта, че от началото на конфликта и на бежанските вълни именно хотелиерите са тези, които издържаха пострадалите, тъй като държавата не само плащаше обещаните средства за настаняване със закъснение от по 3 месеца, но и тези пари, които бяха осигурени не бяха достатъчни. Обидно е поведението на държавата в края на периода да идват на групи от всички видове институции за масови едновременни проверки вместо да се правят периодични проверки за условията на настаняване по време на целия период. Няма и логика да се плащат същите пари на хотелиерите както за бежанците, настанени във фургони. Не може да се сравнява хотелската услуга у нас, която е на европейско ниво, с условията във фургоните за настаняване на бежанци и съответните центрове. При проверките искат да предлагаме услуги и обслужване на хотелско ниво, а ценово ни приравняват към бежанските центрове с общи бани и фургоните, посочи Щерев. А разликата е огромна.

За пореден път се оказва, че туризмът не е приоритет, тъй като ако програмата бе продължила в настоящия вариант, тя щеше да подпомогне туристическия сектор като временно решение за един от най-сериозните проблеми в сектора, който допринася средно за по 13 на сто от БВП, а именно – сезонността. Държавата продължава да не предприема нищо за подпомагане на сезонните работници и веднага след 15-ти септември те са оставени на произвола на съдбата. И както всяка година в края на сезона, когато хотелите затварят и освобождават сезонните работници, държавата и в частност социалното министерство  обясняват, че парите в бюджета са свършили и не могат да отделят средства за квалификация и преквалификация на сезонните работници. Такива пари реално има, но е необходимо и желание от страна на социалното министерство да ги вложи ефективно, вместо само да се отбива номера, посочи Щерев. А не  за поредна година да се чака до февруари/март и да се залагат евентуално средства в новия бюджет, а дотогава сезонните работници и семействата им да разчитат на фотосинтеза, допълни председателят на БХРА.

Повтаря се една и съща грешка през годините и се очаква различен резултат, а това няма как да се случи. Държавата създаде проблем с програмата си за настаняване на украинските бежанци и при всеки паричен превод се гордеят, че са разрешили проблем, който сами са създали. Вместо това можеха да превеждат 50 на сто от необходимите суми за настаняване на бежанците авансово, а не да унижават хотелиерите и да ги принуждават да теглят кредити, защото са поели ангажимент към тези майки и деца и няма как да ги изхвърлят на улицата заради нехайството на управляващите.

Държавата е решила по този начин, това е ангажимент на държавата, заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него управляващите е трябвало да решат по-рано въпроса, а не да прехвърлят отговорността на хотелиерите и да отлагат решаването. Като общество не може да се срамуваме, най-вече хората от бранша, направихме всичко, което трябваше като хора, посочи той.

В момента в цяла Европа липсва работна ръка. И вместо управляващите да си правят безсмислен ПР,  те трябва да организират курсове за квалификация и преквалификация на тези хора, така че едновременно те да намерят своето място в една чужда, макар и гостоприемна за тях страна. И така в същото време да се осигурят кадри на бизнеса за следващия туристически сезон – сервитьори, бармани, администратори, посочи Налбантов. И риторично попита как тези хора ще се интегрират в изолирани селища с бази – без училища и детски градини, без възможности за работа на майките. Няма мислене от страна на държавата, категоричен бе той. Ние търсим хора от Африка и Азия, а тези православни хора, с близка култура и традиции и най-вече подходящи за българския пазар,  ги изтърваме по елементарен начин.