БХРА: До края на май персоналът в туризма ще е ваксиниран

bhra
Apr 25 2021

БХРА: До края на май персоналът в туризма ще е ваксиниран

До края на май се очаква голяма част от работещите в туризма да бъдат ваксинирани, очакват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Към момента е създадена добра организация за имунизиране на заетите в сектора както по Южното, така и по Северното Черноморие.

Изпращаме имената на заетите в хотелите и заведенията по Южното Черноморие в Министерство на туризма и общата им бройка, за да бъдат подадени те към здравните служби и да бъдат включени в зелените коридори за ваксиниране на заетите в туризма, обясни членът на Изпълнителното бюро на БХРА Веселин Налбантов.

Приоритетното ваксиниране на заетите в сектора е една от мерките за осъществяване на летния сезон и привличане на повече гости чрез промотирането ни като сигурна дестинация, за които БХРА настояваше в поредица писма до управляващите и в предизборните си разговори с кандидатите за 45-то Народно събрание.

Голяма част от служителите в хотелиерския сектор и по Северното Черноморие проявяват интерес към опцията да бъдат ваксинирани приоритетно, съобщи и председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и на БХРА Георги Щерев. Той подчерта за пореден път, че имунизацията е по избор, като всеки трябва да вземе предвид индивидуалните си особености, предпочитания и здравословно състояние. Заетите в туристическия сектор са отговорни хора и съм сигурен, че ще направят правилния за тях избор, обясни Щерев.

До дни списъците с желаещите служители в туризма, които искат да се ваксинират ще бъде обобщен от Министерство на туризма и ще бъде изпратен до 28-те Районни здравни инспекции за организация на самия процес по имунизация. Голяма част от списъците са като заявена бройка вместо с конкретни имена, тъй като хотелиерите изчакват с наемане на персонал извън основния им за лятото, предвид трудната ситуация, отменените чартърни полети от Германия и Великобритания за май и юни, както и очакваното по-късно начало на сезона.

От туристическия сектор изразиха и благодарността си към кабинета в оставка за приемане на нови правила за влизане в страната. Вече ще се признават не само PCR, но и антигенни тестове, сертификати за ваксинация и доказателство чрез стар тест за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Тази промяна е една от основните мерки в подкрепа на туристическия сектор и на предстоящия летен сезон, за която настоявяахме от БХРА, обясни Щерев. И е добра предпоставка за преговори с Румъния да извади страната ни от карантинния списък. Ако преговори със северната ни съседка допълнят взетите към момента добри мерки, действията ще повлияят положително на резервациите в последния момент за летните хотели, предвид че именно тези записвания ще диктуват сезона, подчерта Щерев.

Към момента желание да се ваксинират са проявили 86 000 служители от туристическия сектор, заяви преди броени дни във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.