БХРА: Докато ние умуваме, Румъния договори с ЕК безвъзмездна помощ за хотелиерите

bhra
Apr 16 2021

БХРА: Докато ние умуваме, Румъния договори с ЕК безвъзмездна помощ за хотелиерите

Докато в България умуваме, а исканията на хотелиерския бизнес за държавна подкрепа, се неглижират, Румъния успя да договори с Европейската комисия схема за подкрепа на хотелиерите и другия туристически бизнес в размер на 500 млн. евро. Съседите ни ще подкрепят компаниите от сектора безвъзмездно с 20 на сто от оборота им, като компаниите трябва само да докажат спад на оборота през 2020 г. спрямо 2019 г.

У нас или няма желание за подобна мярка, липсват пари или се неглижира значението на хотелиерския бизнес, който допринася съществено за БВП на страната, коментират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).В полезрението на обществото като че ли през последната година туризмът се ограничава с провалените екскурзии зад граница и затворените заведения. Надяваме се новите управляващи, които и да са те, да осъзнаят, че индустрията е съставена от значително повече субекти и туризмът не е само ресторанти, въпреки че голяма част от заведенията всъщност са към местата за настаняване, а във всеки хотели има минимум от 3 до 5 ресторанта и бара всеки, които не бяха компенсирани по никакъв начин за забранената си дейност.

През последната година единственият дял от туризма, който не бе подпомогнат по никакъв начин от държавата, въпреки наложените ограничения и забрани за работа, е хотелиерството, припомнят от БХРА. Обсъдени бяха различни варианти за помощ – като процент от спада на оборота, като помощ за стая в хотел, за осигуряване на ликвидни средства чрез евтини заеми, за осигуряване на потребителски кредити поне за персонала в хотелите. Гръбнакът на туризма – хотелиерството, което е плод на много инвестиции и усилия, около което гравитират и се издържат предприятия от хранително-вкусовата индустрия, промишлеността, транспортния сектор, търговията, е оставен да оцелява сам в безпрецедентната кризисна ситуация. А това е делът от туризма, който всъщност внася средства в страната, а не изнася спечеленото у нас в чужбина.

Затова от БХРА са категорични, че новите управляващи трябва веднага, без повече приказки и умувания, да последват примера на румънците и да договорят с ЕК специализирана схема за подпомагане на хотелиерския бранш. От БХРА сме готови да обсъдим вариантите как точно да бъдат подпомогнати инвеститорите в местата за настаняване чрез безвъзмездни помощи – според спада на оборота, според броя на стаите, чрез кредитиране, чрез придобиване на дялове от хотелите с опция за обратно изкупуване от държавата или чрез работещ друг вариант, който би помогнал на бизнеса за оцелее. Ако наистина индустрията, която допринася за съществена част от БВП е приоритет, сега е правилният момент управляващите да го докажат, категорични са от БХРА.