АТИБ: Трябва да спрат спекулациите с цената на тока

Aug 31 2021

АТИБ: Трябва да спрат спекулациите с цената на тока

В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови организации настояват за координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес в безпрецедентно тежката ситуация, в която се намира вследствие на ограниченията, наложени от мерките за неразпространение на Ковид-19.

Необходима е обща стратегия и координиран план за действие на целия кабинет и на всички ресорни министерства, от чиято работа зависи туристическия сектор, категорични са от АТИБ. От организацията настояват кабинетът да изготви и да предостави на представителите на бранша информация за бъдещите мерки, които ще бъдат взети в случай, че страната ни е в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона, както и при пълен лок даун. Трябва бизнесът да е напълно наясно как смяната на цветовете според броя на заболелите и на ваксинираните в страната ще се отрази на частния бизнес и заетите в него работници. Кога и при какви условия ще бъдат ограничавани, затваряни и съответно отваряни бизнеси, какви ще са обезщетенията според това дали компаниите са частично или изцяло затворени, какви ще са компенсациите за персонала и мерките за запазване на работните места. „Имаме нужда да се дадат ясни указания какво се случва и какъв ще бъде режимът на работа на отделните сегменти на туризма – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи, случаен превоз, конгресен и събитиен туризъм, детски туризъм, планински туризъм, спа туризъм и др.“, се казва в писмото.

Заради своята специфика работата на туристическия бизнес зависи от дейността на поне 7 министерства (Министерство на туризма, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на външните работи, Министерство на енергетиката), а всяко от взетите решения рефлектира мигновено върху бизнеса, затова ведомствата нямат право на грешка, отчитайки че туризмът е структуроопределящ за българската икономика сектор. От АТИБ предлагат на вниманието Ви най-важните мерки и действия, които трябва да предприеме всяко от посочените 7 министерства, за да се гарантира работата и оцеляването на туристическия сектор, който допринася за между 11 и 15 на сто от БВП и в който пряко и косвено са заети над 10 на сто от работещите българи. Те ще бъдат представени и на сайта на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАв поредица от материали.

От АТИБ настояват за следните конкретни действия от страна на Министерство на финансите:

1. Да се удължи действието на приетата вече по-ниска ставка на ДДС за ресторанти и заведения, чието действие изтича в края на годината. Това е практика в повечето държави в ЕС и при необходимост можем да предоставим пълни данни как е решен въпросът във всяка една от страните-членки. 

2. Да се прекрати затварянето на бизнеси от НАП за първо нарушение. Според сега действащото законодателство при констатирано нарушение при работата на търговски обект – хотел, ресторант, магазин, бензиностанция, павилион и т.н., органите на НАП имат право да запечатат съответния обект за срок от 1 месец, както и независимо от това да започнат производство по установяване на административно-наказателна отговорност на търговеца. Така реално за едно нарушение търговците могат да изтърпят две различни санкции. Санкциите срещу нарушителите от сивата икономика трябва да бъдат много строги, но и да градират, като обектите с рецидиви да търпят много по-строги наказания от тези търговци, които са нарушили закона по недоглеждане, разсеяност или пък когато става дума за незначителни суми. Освен това е необходимо да бъде налагана и персонална глоба на самият нарушител – сервитьор или продавач, за да се предотвратят злонамерени действия и умишлено навреждане на собственика по поръчка на конкуренцията.

3. Да се узакони бакшишът.

От АТИБ настояват за следните конкретни действия от страна на Министерство на външните работи :

1. Да се облекчи бюрокрацията във визовата политика. Наложително е максимално да се облекчи процедурата по издаване на визи. 

2. Да заработи обещания онлайн визов център. Да се организира онлайн подаване на документи за виза, одобряването им и плащането на визовите такси беза да е необходимо туристите да се разхождат до визови центрове по два пъти. Необходимо е да се прекрати порочната практика на изнесените визови центрове като тези в Русия. Онлайн обработката на визи, за която настояваме, ще спести време за обработката на документите както за чиновниците, така и за самите клиенти. Това, съчетано с премахване на бюрокрацията и намаляване на цените за визите до максимално ниски нива, позволени от ЕС, ще доведе до увеличение на туристите и оттам до повече приходи за държавата – от увеличаване на броя на туристите, повече приходи и данъци. Освен това онлайн обработката на визови документи ще направи и страната ни по-конкурентна дестинация, тъй като ще спести разходи на кандидат-туристите за пътувания / веднъж за подаване на документи и веднъж за получаването им / до най-близкия консулски офис, който в Руската федерация например може да е на хиляди километри.

3. Към момента на територията на Русия действат 3 консулски служби, които обработват визите от цялата необятна руска страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата и затова трябва да се направят постъпки за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск. Необходимо е да се изпрати още 1 туристически представител в Русия. 

4. Да се постигне съгласие относно уеднаквяване движението на хора в рамките на ЕС.

От АТИБ настояват за следните конкретни действия от страна на Министерство на енергетиката :

1. От новия ценови период (след 1 юли 2021 г. ) цените за достъп до електроразпределителните мрежи да започнат пак да се определят на база потребление, а не на база предоставена мощност. 

2. Компенсация на фиксираните разходи за достъп до електроразпределителната мрежа, които възникват без значение дали се осъществява стопанска дейност или не / цена на мощност по брой дни в месеца /.

3. Да се балансира цената на ел. енергията за бизнеса, като се спре  спекулацията и се използват всички резервни мощности, за постигане на цена, по-малка от борсовата, както е в Германия.

С координирани действия за спасяване на туристическия сектор, правителството ще покаже ангажираност към проблемите на индустрията и оценяване на факта, че туризмът допринася за 11-15 на сто от БВП, а над 10 на сто от работещите българи са пряко или косвено заети в сектора, категорични са от АТИБ.