Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България навърши 20 години

Apr 13 2022

Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България навърши 20 години

20 години навършва Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ в България). Организацията е сред дългогодишните партньори на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Двете асоциации съвместно организират две от най-престижните състезания, които спомагат за развитието на младите кадри в туризма – Национално състезание по хотелиерство и по анимация и конкурсите „Най-добър млад готвач на БХРА” и „Най-добър млад сладкар на БХРА“. Честването на годишнината бе отбелязано в кк Златни пясъци.

Приветствия за годишнината отправиха зам.-министъра на туризма Мариела Модева онлайн, председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров и председателят на БХРА Георги Щерев.

Конкурсите са основани с цел да се отдели допълнително внимание на някои професии, изключително важни за туристическия бранш, като хотелиерството и анимацията. До 2019 г., когато се дава старт на инициативата, всички състезания за учащите в гимназии и техникуми за туризъм са правени в областта на храненето и не се е отделяло особено внимание на някои професии, изключително важни за туристическия бранш, като хотелиерството и анимацията. 

Състезанията, организирани от БХРА и АУРХ в България се провеждат във висококатегорийни хотели като допълнителен стимул за учениците в областта на туризма да продължат кариерното си развитие в сектора на хотелиерството и да изберат професия в туризма. Като част от съпътстващата програма на конкурсите Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България съвместно с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация организират и срещу между учениците и реално работещи представители на хотелиерския и ресторантския сектор, така че да можат да се установят контакти между тях и да бъдат привлечени нови кадри в туристическия сектор.

Пред зам.мнистъра на туризма Мариела Модева председателят на АУРХ в България Малинка Малинкова подчерта необходимостта от това реалните представители на туристическия бизнес да участват в изготвянето на учебниците и помогалата за професионалните гимназии по туризъм, за да бъде обучението в тях ефективно.

Председателят на БХРА Георги Щерев връчи грамота за партньорство на председателката на АУРХ в България Малинка Малинкова. Асоциацията получи и поздравителен адрес по повод 20-та си годишнина от кмета на Варна Иван Портних. Поздравителният адрес от градоначалника поднесе Соня Георгиева, директор на дирекция Туризъм на Община Варна.

БХРА честити на своите партньори годишнината и им пожелава още дълги години професионални успехи и ползотворни партньорства!