Арбен Караджа: Сандански бележи ръст въпреки пандемията

Oct 08 2020

Арбен Караджа: Сандански бележи ръст въпреки пандемията

Заведенията и хотелите вече предлагат основно местни вина и продукти

Въпреки пандемията едни от най-известните родни спа курорти Сандански отчита ръст в броя на българските и на чуждите гости. Това заяви председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Арбен Караджа. Организацията е регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Кризата се оказа възможност за туристическия бранш. През последните няколко месеца представителите на сдружението работим заедно за развитието на нашия град, който е един от най-известните курорти за лечение на бронхиални заболявания и астми, обясни Караджа. Инвестираме в промотирането на района като винена дестинация. Членовете на сдружението взехме решение и вече в нашите заведения и ресторанти предлагаме основно местни вина от района на Сандански и Мелник или българската Тоскана, както гостите ни наричат региона. Туроператор от нашата организация предлага и различни винени турове, за които може да се запише всеки гост на Сандански, като за негово удобство тръгването е от хотела, в който е отседнал. Продуктите, на които залагаме също са регионални, от местни производители, обясни Арбен Караджа.

 

През последната година стана ясно, че все повече хора съчетават спа процедурите с разходки сред природата и се възползват от алеите в парка на Сандански и маркираните екопътеки в околността. За това, че предлагаме все по-качествен продукт говори и фактът, че голяма част от чуждите гости първоначално нощуват за вечер-две в Сандански на път за Гърция. Но впоследствие се връщат и остават за повече време в нашия град, а някои дори прекратиха лятната си ваканцията в южната ни съседка и я замениха с нощувки в хотелите на Сандански, които освен всичко останало вече са и основно обновени и съответно по-атрактивни, обясни Караджа.

В Сандански през последните години е решен и въпросът с недостига на персонал заради сътрудничеството на Сдружението с местната Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”, в която освен паралелки за подготовка на други кадри за туризма вече има и има и профил за спа специалисти. Учениците се обучават и в собствен спа център, в който могат да се подготвят добре за бъдещата си професия, уточни Караджа. За щастие, заради големия интерес към Сандански на български и чужди туристи ни помогна да запазим и персонала си, допълни председателят на Сдружението.