Туристическият бизнес за пореден път представи проблемите си пред министър Балтова

Sep 14 2021

Туристическият бизнес за пореден път представи проблемите си пред министър Балтова

За пореден път представителите на туристически бизнес представиха проблемите пред сектора, който е най-пострадалият от кризата, последвала пандемията от КОВИД-19. Този път срещата с бизнеса се състоя в Златни пясъци, а във фокуса на разговорите бяха предизвикеталествата пред морските сезонни хотели, туроператори и морски летища.

От бизнеса подчертаха, че въпреки добрите 30-40 дни и заетостта във високия сезон това не е достатъчно за оцелване на бранша. И посочиха сред най-сериозните проблеми, пред които са изправени нарасналите разходи за ток, краткия сезон, скъпите концесии, липсата на сезонни работници, липсата на икономически мерки към здравните ограничения.

От бранша посочиха като добра и работеща мярка отпадането на изискването за тестове за румънски граждани през летния сезон и подчертаха, че след повторното им въвеждане резервациите са намалели лавинообразно.

На срещата с Балтова присъстваха председателят на Българската хотелиерска и ресторанторска асоциация (БХРА) Георги Щерев, зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов и Павлин Косев, член на УС на БХРА и председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторанторите.